Ove namirnice štite tijelo i dokazano pomažu u sprečavanju raka

zdravlje, hrana, RAK
Kada zdrave tjelesne stanice počnu mutirati u stanice raka, stvaraju tumore koji se zatim povećavaju i ometaju normalan rad organizma, 'kradu' nutrijente i u konačnici uzrokuju otkazivanje organa. Znanstvenici su proveli mnogobrojna istraživanja, no, na žalost, rak je još uvijek najčešće smrtonosan. Dobra je vijest da nam hrana može pomoći da smanjimo opasnost od mutacija koje vode do raka.
1. Crno grožđe

Osim što je bogat izvor esencijalnih vitamina i minerala, crno grožđe sadrži antioksidans resveratrol koji spada u polifenole, odnosno antioksidanse koji tijelo štite od štetnih slobodnih radikala ali i pomažu stanicama da se oporave od oštećenja.

Resveratrol se u grožđu nalazi u njegovoj opni i sadrži cijeli niz antikancerogenih, antiupalnih svojstava te pomaže u liječenju ranog stadija Alzheimerove bolesti i sprečava rast stanica raka. S obzirom da je topljiv u alkoholu, crno vino je bogat izvor resveratrola. Ipak, dnevna doza crnog vina ne bi trebala prelaziti jednu čašu dnevno s obzirom da je crno vino alkohol, odnosno neurotoksin.

Osim resveratrola, crveno grožđe bogato je makronutrijentima poput kalorija, proteina vlakana, ugljikohidrata... Izvrstan je izvor vitamina K, C, tiamina, B-6 i B vitamina, koji su esencijalni za oporavak kostiju i tkiva, jačanje imunološkog sustava te za zdravlje kose i kože. Sadrži i minerale poput kalija, magnezija, cinka, željeza i fosfora nužnih za zdravlje srca, mišića, živce i zdrav krvni tlak. Crno grožđe bogato je i polifenolima i flavonoidima, snažnim antioksidansima koji štite od kolesterola, visokog krvnog tlaka, krvnih ugrušaka i bolesti srca.

2. Češnjak
Povrće puno vitamina, arginina, oligosaharida, flavonoida i selena. No najvažnija komponenta češnjaka je alicin za koji se vjeruje da sprečava i usporava razvoj tumora. Nalazi se i u luku, vlascu i poriluku.

Studije su pokazale da obilan unos bijelog luka smanjuje opasnost od raka želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i dojke. U češnjaku se nalazi i dialil disulfid koji od raka štiti kožu, debelo crijevo i pluća. Spomenuti antioksidansi uništavaju slobodne radikale te smanjuju i sprečavaju oštećenja organizma koja s vremenom naprave toksini.

Češnjak je zaslužan i za snižavanje visokog krvnog tlaka i sprečavanja ateroskleroze te stoga štiti srce. Razrjeđuje krv, pa smanjuje i opasnost od moždanog i srčanog udara. Izvrstan je i za oporavak od manjih zdravstvenih problema poput prehlade. Ljudi koji ga redovno jedu u zimskom razdoblju rjeđe obolijevaju od prehlade.

3. Bezkofeinski zeleni čaj
Osim što je bogat vitaminima i mineralima, mnoge su studije dokazale da zeleni čaj pomaže u zaustavljanju metastaza kod pacijenata oboljelih od raka. Zeleni čaj bogat je katehinima, antioksidansima koji spadaju u grupu flavonoida, za koje se vjeruje da imaju bitnu ulogu u sprečavanju raka.

Laboratorijske studije pokazale su da katehini u zelenom čaju mogu spriječiti i usporiti razvoj raka debelog crijeva, jetre i prostate.

Zeleni čaj sadržava i kemikalije koje se zovu EGCG i ECG te uništavaju slobodne radikale i štite ljudske stanice od oštećenja. Zeleni čaj ima i druga korisna svojstva pa tako pomaže i u sprečavanju prvih znakova starenja poput bora, sprečava oštećenja od sunca na koži, a njegove amino kiseline pomažu u liječenju depresije, mršavljenju i uravnotežavanju šećera u krvi.

4. Rajčice
Bogate vitaminom A i C, rajčice također sadrže i snažan antioksidans likopen koji pomaže u smanjenju rizika od oboljenja od raka, posebno od raka prostate, što su znanstvenici objavili u studiji koju su proveli na Harvardu.

No da bi bila potpuno učinkovita, rajčica se mora jesti skuhana, odnosno kao umak ili ketchup. Osim raka prostate, štiti i od raka dojke, pluća i gušterače.

Vitamin C u rajčici pomaže ograničiti štetu koju u tijelu proizvode slobodni radikali te jača imunološki sustav, sprečava stvaranje raka i kardiovaskularnih bolesti. Pomaže i u apsorpciji kalcija i željeza. Rajčica također sprečava upalne procese, a pošto je bogata antioksidansima, pomaže u gubitku kilograma i usporava starenje.

 

5. Zeljasto povrće
Osim što su bogati beta-karotenom, luteinom, zeaksantinom, vitaminima C, E i K, folnom kiselinom i mineralima, zeljasto povrće sadrži i glukozinolate koji imaju antikancerogena svojstva. Rukola, brokula, prokulica, rotkvica, cvjetača, kelj i slično povrće, tijekom žvakanja i probavljanja otpuštaju glukozinolate koji štite od raka mokraćnog mjehura, želuca, prostate i pluća.

Antioksidansi u zeljastom povrću pomažu u smanjenju rizika od nastanka mrene i makularne degeneracije. Vitamin C potiče proizvodnju kolagena potrebnog za izgradnju hrskavica, smanjuje rizik od frakture kostiju i poboljšava fleksibilnost zglobova. Smanjuje i rizik od artritisa te kosu i kožu održava zdravom.

Folna kiselina, vitamin B6 i B vitamini smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i gubitka pamćenja, a folna kiselina poboljšava raspoloženje i štiti od depresije. No unatoč svim dobrobitima ovog povrća, ako imate problema s probavom, trebali bi se savjetovati sa liječnikom prije no što ga počnete obilno konzumirati.

6. Sjemenke lana
Bogate su omega-3 masnim kiselinama i alfa-linolenskom kiselinom te pomažu kod bolesti srca, dijabetesa, začepljenih arterija, bolova u prsima, ADHD-a te raka prostate i dojke.

Sjemenke lana sadrže antioksidans lignan poznat po tom što sprečava razvoj stanica raka, ubija već postojeće i sprečava abnormalne stanice da se pretvore u kancerogene. Zahvaljujući omega-3 kiselinama, smanjuje i rizik od raka debelog crijeva.

Sjemenke lana također pomažu i kod regulacije krvnog tlaka i triglicerida, apsorpcije kalcija te smanjuju upalne procese i loš kolesterol. Zahvaljujući vlaknima koje sadrže, sjemenke lana pomažu i kod sindroma iritabilnog crijeva, konstipacije i divertikulitisa. Muškarcima se preporuča konzumacija sjemenki lana ili njegova ulja jer smanjuje rizik od povećane prostate te regulira šećer u krvi. Ženama pomaže u menopauzi apsorpcijom kalcija i ublažavajući valunge.

Sjemenke lana bogate su antioksidansima, pa ujedno usporavaju pojavljivanje znakova starenja i štite tijelo od slobodnih radikala.

trusty.hr