Ove dvije namirnice popravljaju štetu od cigareta

kolač, jabuke, jabuka, zdravlje, otrov, BIH, jabuke, krumpir, jabuke, zdravlje, stvari, jabuka, kolač od jabuka, voće, kuhinja, majka, dijete, priča, dosada, kora, voćka, voćnjaci,  voće naranča, povrće, voće i povrće, sirovo povrće, trikovi, voće, povrće, voće i povrće, pesticidi, kako ukoloniti, mostarski vicevi, vicevi, Popovo polje, jabuke, šteta, cigareta, cigare, jabuke, namirnice, ljepota, konzumirati, jabuka, zdravlje, dijabetičari, dijabetes, jabuka, voće
Isti učinak postiže se i konzumacijom dviju rajčica na dan, zaključuju istraživači.

Međutim, zaštitni učinci proizlaze samo iz svježih sorti - što znači da konzervirana ili prerađena rajčica i jabuke ne rade na isti način. Prirodni pad funkcije pluća tijekom 10 godina bio je sporiji među bivšim pušačima koji su redovito jeli rajčice i voće, osobito jabuke.

Znanstvenici iz Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health zaključili su da se koristi dobivaju od dvije rajčice ili tri jabuke na dan, prenosi Net.hr.

Sugeriraju da su jabuke plod s obiljem kemikalija koje su dobre za pluća. Ovo otkriće pruža nadu pušačima kako bi izbjegli razvijanje neizlječivog kroničnog opstruktivnog plućnog poremećaja (KOPB).

Što je KOPB?

KOPB je krovni pojam za bolesti od emfizema do akutnog bronhitisa, koji može uzrokovati teško disanje i gubitak daha. Brojke sugeriraju da oko 1,2 milijuna Britanaca i više od 11 milijuna Amerikanaca živi s potencijalno smrtonosnom KOPB-om. "Ova studija pokazuje da dijeta može pomoći u popravljanju oštećenja pluća kod osoba koje su prestale pušiti. Također, sugerira da prehrana bogata voćem može usporiti proces prirodnog starenja pluća, čak i ako nikada niste pušili", rekla je autorica studije dr. Vanessa Garcia-Larsen.

80 posto sporije starenje pluća

Bivši pušači koji su jeli hranu bogatu rajčicom i voćem imali su oko 80 posto sporije starenje pluća tijekom desetogodišnjeg razdoblja. To sugerira da hranjive tvari u njihovoj prehrani pomažu u popravljanju šteta uzrokovanih pušenjem, tvrdi dr. Garcia-Larsen. Dodala je: "Funkcija pluća počinje opadati oko 30. godine života promjenjivom brzinom, ovisno o općem i specifičnom zdravlju pojedinaca. Dijeta bi mogla postati jedan od načina borbe protiv porasta dijagnoze KOPB-a u svijetu." Loša funkcija pluća također je povezana s bolestima srca tijekom godina, piše Daily Mail.