Ove biljke unose vedrinu u vaš život

aromatične ljekovite vrste, Ljekovito djelovanje, Ljekovito ulje, ljekovito bilje
Alepski bor, čini zrak posebno ljekovitim. Za mene bor predstavlja spoj neba i mora, produbljuje udisaj, poziva nas da živimo život punim plućima. Kada smo odsutni, slabo koncentrirani, dobro je izuti cipele, zagrliti bor, zatvoriti oči i spojiti se sa zemljom zamišljajući kako nam iz stopala rastu korjenčići - upravo kako to bor čini sa svojim korijenjem.

Drvo masline simbol je dugovječnosti i mira. Boravak u masliniku je izvrstan za mir, meditaciju i povlačenje od svakodnevice. Ako imate priliku posjetiti maslinik, svakako to učinite, povratit će vam poljuljanu ravnotežu i mir.

Smilje, biljka je koja nikad ne vene. Imam snop smilja od prije dvije godine i uistinu - nije uvenuo. Ona je biljka ljeta, topline, sunca... Zanimljivo je da za jednu litru esencijalnog ulja smilja treba čak jedna tona cvijeta. Gosti koji posjete Lošinj često znaju komentirati kako cijeli otok miriše na smilje. Esencijalno ulje koristi se za pomlađivanje i regeneraciju kože.

Na početku mojeg školovanja za aromaterapeuta učili su me da je ruža kraljica cvjetnih esencija. Kad bolje promislim, za mene je smilje kraljica mediteranskih biljaka. Ima vibraciju besmrtnosti, čiste prirode, obnove, luksuza i nove energije. Kad osjetimo da nam u životu upravo to nedostaje, dovoljno je zatvoriti oči, otvoriti bočicu esencijalnog ulja smilja, duboko udahnuti i prepustiti se doživljajima.

Mirta je sveprisutna na Lošinju, po cijelom otoku uz more i borove nalaze se njezini grmići. U zimu i rano proljeće to je obični grm mirte koji će tek znalci prepoznati (i pomirisati), no u kasno proljeće i ljeto grm ukrase snježnobijeli, nježni cvjetići, a u jesen se oni pretvaraju u bobice od kojih mještani rade likere i destiliraju esencijalna ulja.

Meni mirta predstavlja promjenu. Promjenu koja čini život čudesnim. Jako vjerujem u vibracije, nevidljive poruke eteričnih ulja. I kad nam se čini da se teško nosimo s promjenama, dovoljno je „podružiti" se s esencijama mirte - u meditaciji, mirisnoj animaciji prostora ili je koristiti u mješavini za masažu. U aromaterapiji postoje dva kemotipa esencijalnog ulja mirte: mirta kemotip 1,8 cineol i mirtenil acetat.

Ružmarin je mediteranska biljka čije esencije osvježavaju pamćenje, a mnogi ga smatraju simbolom vječne ljubavi. Nekada su starogrčki učitelji stavljali grančice svježeg ružmarina iza uha da bi se bolje koncentrirali pri podučavanju. I danas u nekim dijelovima Hrvatske postoji običaj da se uzvanici na svadbi i mladenci kite grančicama ružmarina da mladenci ne bi zaboravili ljubav koja ih je združila u brak.

Postoji li uopće vibracija koja je jača i snažnija od ljubavi? Ako otvorite bočicu esencijalnog ulja ružmarina (pogotovo kemotipa 1,8 cineol), osjetit ćete kako se pokreće osjećaj vitalnosti, svježine i poleta. Ne mogu proći pored grma ružmarina, a da ga ne dotaknem i poslije pomirišem dlanove. Esencijalno ulje ružmarina kemotip 1,8 cineol dobro je koristiti u prostoru nakon „teških" razgovora, svađe, prepirke, ali i kada se osjećamo bezvoljno i kada zaboravimo na smisao življenja.

Gospina trava je biljka žutih cvjetića koji se tradicionalno namaču u maslinovu ulju dajući pripravak poznat pod imenom kantarion. Njezin engleski naziv je St Joh's Worth, tj. trava Svetog Ivana. Zanimljivo je da je na Lošinju najviše ima baš na brdu zvanom Sveti Ivan. Postoji vjerovanje koje kaže da žene koje žele začeti trebaju noću, u ljeto, na dan Sv. Ivana, brati gospinu travu i to nage! Možda je to poruka koju se može dublje promotriti - skinuti sa sebe sve teške misli, brige, osloboditi se...

Za mene gospina trava predstavlja slobodu. Kantarion izvrsno njeguje kožu nakon sunčanja, a čaj od gospine trave umiruje, uklanja napetost i djeluje kao antidepresiv.
Kadulja je biljka kojom je Lošinj prepun. Ljekovita i snažna u aromaterapiji, ona je simbol snažne žene. Pomaže pri osvještavanju ženske energije. Kaditi znači čistiti, a energetsko čišćenje na fizičkoj razini koristi se u tretmanima detoksikacije - čiste tijelo i um. Kadulja djeluje na hormonski sustav tako što potiče stvaranje estrogena. Koristi se u niskim koncentracijama te nije za djecu i trudnice.

Lavanda je simbol aromaterapije jer dovodi u ravnotežu tijelo i um. Pomaže nam odmoriti se, uklanja osjećaj napetosti i regenerira.

Citrusi su simbol sunca, vedrine i obilja. Tiještenjem usplođa (kore) dobivaju se esencijalna ulja. Eterično ulje mandarine pokreće smijeh, radost, veselje. Dobro ga je koristiti kad u životu nedostaje radosti. Eterično ulje limuna pomaže nam fokusirati se, i to ne samo na posao nego i na sve ono što zapravo želimo u životu. Kada želimo odrediti vlastite ciljeve, dobro je uz vizualizacije i meditacije koristiti eterično ulje limuna. Slatka naranča je izvrsna za osjećaj praznika i užitka.

Nezamjenjiv osjećaj je prošetati obalom, udahnuti mirisne esencije pomiješane s aerosolima iz mora, regenerirati se i revitalizirati. Ako ste daleko od prirode, poslužite se esencijama iz bočice. Eterična ulja, esencije, predstavljaju najfiniju srž, „dušu", spajaju nas s prirodom i pomažu nam spojiti se sa samim sobom.

Uvijek postoji način da se povežemo s prirodom i sa sobom.