Ova će vam hrana smanjiti apetit

losos

Ječam

Ječam je možda ugljikohidrat, no bez obzira na to što takve namirnice inače pružaju kratkoročnu energiju, ova žitarica smanjuje apetit, šećer u krvi te rizik od dijabetesa. Tajna zašto je ječam bolji od ostalih ugljikohidrata kad je u pitanju sitost je u vlaknima.

Ako jedete kruh od ječma, možete očekivati poboljšanje u metabolizmu te pad šećera u krvi. Ječam se može koristiti u salatama, juhama i varivima umjesto riže ili krumpira.

Crvena paprika

Ako sa sobom nemate uvijek malo ljutog umaka, mogli biste započeti. Crvena paprika pojačava potrošnju kalorija i smanjuje apetit. Taj je učinak jači kod osoba koje nemaju naviku jesti ljutu hranu.

Nemasno meso

Proteini su odlični za smanjivanje apetita i dug osjećaj sitosti. Samo deset dekagrama nemasnog mesa može obrok učiniti vrlo zasitnim. Oni koji ne vole meso mogu ga zamijeniti mahunarkama, grahom, lećom, slanutkom, zelenim povrćem poput špinata, brokule i kelja.

Bademi

Kad ste gladni između velikih obroka, pojedite šaku sirovih badema i bit će vam lakše. Bademi će vam dati osjećaj sitosti, bez neželjenih kalorija. Izbjegavajte prerađene, posoljene i začinjene bademe.

Losos

Losos ima veliku količinu masnih kiselina omega-3 što daje osjećaj sitosti i smanjuje kolesterol. Hormon leptin koji se pojačano proizvodi zahvaljujući tim zdravim masnim kiselinama potiskuje osjećaj gladi kod ljudi koji već imaju zdravu težinu. Kod osoba s viškom kilograma leptin nema isti učinak. Ako ne volite losos, možete ga zamijeniti tunom, pastrvom i skušom.

Čaj od grčke piskavice

Čak od grčke piskavice (Trigonella foenum-graecum) potisnut će vam osjećaj gladi. Ako imate problem s viškom kilograma, čaj od grčke piskavice dat će vam dodatni osjećaj sitosti jer su vlakna te biljke razgradiva u vodi pa tako pružaju hranjive tvari.

Izvor: tportal.hr