Otkrivena nevjerojatna ljekovita svojstva čaja

lijek, čaj, napitak, začepljen nos, pomoć, za liječenje probavnih organa, čaj, divlja nana, peršin, cvijet kunice, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, Celer, čaj, svojstva, lijek, zdravije srca, angina pectoris, stres, Opatica, Hildegard fon Bingen, Ljekoviti sirup, ljekovita svojstva, ljekovito bilje, čaj, detoksacija , kardiovaskularna vježba , porast bolesti, uzrok, jetra, namirnice, prirodni čistač, čaj, vrećice čaja
Popularni čaj Earl Grey sadrži ekstrakte voća koji se nazivaju bergamot, a upravo za taj sastojak znanstvenici vjeruju da je 'super hrana' za srce, prenosi Daily Mail.

Bergamot, ekstrakt agruma, Earl Greyu daje prepoznatljiv okus, a znanstvenici smatraju kako bergamot može biti jednako učinkovit kao i statini, kontroverzni čudotvorni lijekovi koji se koriste za kontrolu kolesterola, no također mogu imati i različite nuspojave.

Bergamot je mediteransko citrusno voće koje Earl Greyu daje specifičan okus i miris zbog kojih je ovaj čaj postao posebno popularan među srednjom i višom klasom. Nova istraživanja sada pak pokazuju kako Earl Grey sadrži enzime poznate kao HMGF (hidroksi metil glutarilnom flavononi) koji, navodno, liječe bolesti srca jednako učinkovito kao i statini.

Znanstvenici s talijanskog Sveučilišta Calabria koristili su koncentracije HMGF na proteine koji uzrokuju bolesti srca i 'loš' kolesterol. Zatim su usporedili te učinke s učincima statina koji se koriste za liječenje istih proteina, te su otkrili kako ekstrakt bergomota s HMGF-om djeluje jednako učinkovito.

Bergomota s HMGF-om ne samo ne samo da je smanjio razine LDL-a, tzv. 'lošeg' kolesterola koji dovodi do bolesti srca, već je povećao i razine HDL-a, kojega liječnici nazivaju 'dobrim' kolesterolom. Citrusno voće odavno je dio čuvene mediteranske prehrane, koje je hvaljena kao jedan od najboljih načina izbjegavanja bolesti srca, koje pak predstavljaju najčešći uzrok smrti u zapadnom svijetu.

Bergamot se pak odavno koristi u tradicionalnim 'narodnim' lijekovima na Mediteranu, i to ne samo kao zaštita za srce, već i za liječenje rana, upala te kao antiseptik.

Tportal