Otkriven lijek za ćelavost

ćelavost, lijek, kosa, opadanje, ćelavost
...znanstvenicima da razviju nove tretmane za gubitak kose, izvijestio je u petak online američki tjednik Time.

Studija na miševima mogla bi dovesti do boljeg razumijevanja i tretmana da se izliječi ćelavost kod ljudi, prenosi Hina.

Znanstvenici znaju da muškarci s klasičnom muškom ćelavosti još uvijek imaju matične stanice koje su potrebne za rast kose u korijenu folikula, ali su te stanice u mirovanju i ne mogu potaknuti rast.

akođer je poznato da je matičnim stanicama u folikulu dlake potreban signal iz kože za rast kose. Pitanje je, odakle signali dolaze?

Tim znanstvenika s Yalea je objavio da je utvrdio četverostruko povećanje broja "prekursora" (prethodnica) masnih stanica u koži oko folikula kose, kada je počela rasti.

Oni su proučavali defektne miševe, koji nisu mogli proizvesti te masne stanice. Kosa obično raste u ciklusima, ali kod defektnih miševa, folikul ostaje zarobljen u fazi mirovanja unutar ciklusa. Znanstvenici su ubrizgali masne stanice iz zdravih miševa u defektne miševe. Dva tjedna kasnije, folikul kose počeo je rasti.

Istraživači su također otkrili da prethodnica masne stanice proizvodi iz trombocita izvedeni faktor rasta - na razini 100 puta većeoj od okolnih stanica, što izgleda da pokreće folikul na rast kose. Ubrizgavanje faktora rasta u kožu defektnih miševa uspjelo je pokrenuti rast kose u 86 posto folikula.

Naravno, znanstvenici će morati dokazati da je stanična signalizacija povezana s ljudskom ćelavosti ista kao kod miševa. Ako je tako, otkriće bi moglo pomoći znanstvenicima da razviju nove tretmane za gubitak kose.

- Ako bi mogli postići da te masne stanice u koži 'razgovaraju' s uspavanim matičnim stanicama na dnu folikula kose, mogli bi omogućiti da kosa opet raste, istaknula je u priopćenju Valerie Horsley, profesorica na katedri molekularne, stanične i razvojne biologije na Yaleu i glavna autorica rada.