Otkriven lijek koji uništava rak pluća

tumor pluca
Lijek koji se može dati kao tableta ili intravenozno sprečava djelovanje proteina prekomjerno proizvedenog kod više tipova tumora, uključujući rak pluća i rak dojke. Rezultat je to istraživanja koje je vodio prof. dr.Yusuke Nakamura sa Sveučilišta u Chicagu, i čije su rezultate mnogi mediji dočekali reakcijama tipa „je li ovo čudo na koje smo tako dugo čekali".

Za sveučilišni časopis UChicago News dr. Nakamura je rekao da je još prije deset godina identificirana molekularna meta na koju treba djelovati, no tek su nedavno uspjeli naći način da to uspješno i naprave.

Lijek OTS964 djeluje ciljajući i blokirajući aktivnost proteina TOPK, prekomjerno izraženog u mnogim vrstama tumora i "zaslužnog" za njihov rast. Visoke razine tog proteina koreliraju s lošom prognozom kod pacijenata oboljelih od raka pluća i dojke. Studija - objavljena u Science Translational Medicine, podizdanju časopisa Science, jednog od najboljih svjetskih znanstvenih časopisa - jest bila fokusirana na rak pluća, no ciljanje proteina TOPK može voditi i do tretmana tumora dojke, mozga, jetre, mokraćnog mjehura, kao i nekih vrsta leukemije.

Znanstvenici su stanice tumora poznatog kao LU-99 presadili na šest miševa, dopuštajući da tumori narastu do 150 kubičnih milimetara, nakon čega im je spomenuti lijek intravenozno davan dva puta tjedno u roku od tri tjedna. Tumori su se brzo smanjivali, nastavljajući se smanjivati i kad je terapija završena.

Kod tri od šest miševa tumori su potpuno nestali unutar 25 dana, a kod još dva unutar 29 dana od prvoga tretmana.

'Dramatičan ishod'

I kod šest miševa koji su bili "hranjerni" sa 100 miligrama (po kilogramu) lijeka svaki dan tijekom dva tjedna, tumori su se smanjivali i nakon terapije, te se na kraju, kod svih šest miševa, potpuno povukli, uz, kako je navedeno, minimalne nuspojave (povezane sa smanjenom proizvodnjom bijelih krvnih zrnaca).

Dr. Nakamura je za UChicago News rekao da je ovo bila "mala studija, ali s dramatičnim ishodom", da je vidjeti rezultate bio "uzbudljiv trenutak", te da je rijetkost vidjeti potpunu regresiju tumora kod miševa. "Mnogi lijekovi mogu potisnuti rast tumora, ali rijetko se vidi da budu iskorijenjeni", rekao je dr. Nakamura.

Sredstva za ova istraživanja osigurala je japanska Organizacija za razvoj nove energije i industrijskih tehnologija, te japanska tvrtka OncoTherapy Science koja je proizvela lijek, a zbog postignutih iznimno dobrih rezultata pokusa na miševima, najavljeno je da će se lijek OTS964 iduće jeseni početi testirati na ljudima.


lidija gnjidić/Slobodna Dalmacija


Dr. Janoš Terzić: OTS964 puno obećava

Prof. dr. sc. Janoš Terzić, prodekan za znanost na Medicinskom fakultetu u Splitu, objašnjava kako lijek OTS964 inhibira (blokira) enzim tirozin kinazu (TOPK), dok neki dokazano uspješni lijekovi rade blokirajući neke druge tirozin kinaze. Također, lijek OTS964 učinkovit je na humanim tumorskim stanicama - kad ih se tretira izvan organizma, te kad se te stanice tretiraju na miševima, i vrlo je ohrabrujuće i obećavajuće, rekao nam je profesor Terzić, to što lijek uništi gotovo sve tumorske stanice. Naglašava ipak da je "još dugačak put tog lijeka do pacijenta":


- Treba ga testirati na ljudima, što traje nekoliko godina, no mnogi lijekovi koji se danas klinički primjenjuju imali su i manje izgledan početak, te sam, s obzirom na početne učinke i grupu proteina na koju djeluje, optimističan.

Dr. Terzić dodaje na koncu kako "nema lijeka koji će moći izliječiti sve tumore jer svaki je tumor drugačija bolest".

- Iako pod jednim imenom, tumor se može razlikovati od osobe A do osobe B. I unutar iste osobe tumor se mijenja s vremenom, pa terapija često s vremenom prestane djelovati.

Slobodna Dalmacija