Otkriće koje će spasiti tisuće života

naučnici
Test se već naziva velikim otkrićem koje bi moglo spasiti tisuće života. Istraživanje su vodili naučnici sa Univerziteta Svonsi, a test su usporedili s detektorom dima jer on ne otkriva stanice raka već specifične promjene na crvenim krvnim stanicama koje se javljaju uslijed oboljenja.

Rano otkrivanje raka ključan je faktor za njegovo uspješno liječenje. Profesor Garet Dženkins, koji je vodio istraživanje, kaže kako je test poput detektora dima, koji ne zna je li izbio požar ili nije, već se aktivira na dimni signal koji sugerira da negdje postoji vatra.

Istraživači kažu da test može detektirati rak prije vidljivih simptoma. Rezultati se mogu dobiti kroz dva sata, a liječnici mogu izdvojiti one koji su podložni raku od zdravih pacijenata i na taj način puno ranije početi s liječenjem.

Test otkriva broj mutiranih stanica krvi u jednom uzorku. Kod zdravih ljudi taj broj je oko šest stanica na milijun, dok je kod osoba koje će vjerojatno dobiti rak taj broj i četiri puta veći. Ako je osoba oboljela od raka, broj tih stanica dodatno se povećava.

Rak se razvija kako stanice mutiraju u sve većem broju, a tim stanicama nedostaje određeni protein uz koji se može vezati određeni flourescentni indikator. Kad se on ubrizga u krvotok te mutirane stanice ne svijetle i lakše ih je otkriti. Dženskin navodi da se njihovom metodom dijagnostike mogu spasiti brojni životi koji su povezani s kasnom dijagnozom raka.

Independent