Osteoartritis - Artritis koljena

koljeno, vježbanje, koljeno, osteoartritisa koljena, Osteoartritis,  stres fraktura, cross trening , Slabost mišića, kondicija
Kada se površina zglobne hrskavice istroši, tj. „izliže" kosti su u dodiru jedna s drugom i dolazi do trenja što izaziva bol i ukočenost zgloba koljena. Hrskavica služi kao jastučić u zglobu koji kod zdravih ljudi izgleda kao hokejski pak.

Simptomi

Osteoartritis može uzrokovati jaku bol, od ostalih simptoma javljaju se oticanje, ukočenost, toplina, zglobni deformiteti i u krajnjem slučaju invalidnost. Simptomi se mogu pojavljivati s vremena na vrijeme s povećanom boli i oticanjem a može biti i kontinuirano, tj. da simptomi ne prestaju (artroza). Kao rezultat tog konačnog stanja, svake godine radi se na tisuće operacija ugrađivanja umjetnoga zgloba koljena (endoproteza koljenog zgloba).

Uzroci

Uzroci osteoartritisa koljena nisu poznati, ali faktori rizika uključuju pretilost, teške traume koljena ( frakture kosti, rupture meniska) te genetiku. Nije zarazna ( uzrokovana infekcijom) bolest, iako teške bakterijske infekcije mogu izazvati post-infektivni artritis. Bolest je progresivna što može ozbiljno utjecati na sposobnosti pri hodanju, penjanju uz i niz stepenice, ulazak ili izlazak iz vozila te na uživanje u ​​dnevnim aktivnostima.

Da bi se izbjegle situacije, bolest se treba liječiti. Postoje razne vrste terapija i tretmana kojima se pristupa. Važno je da se u obzir uzme tjelesna težina osobe i prema tome da se odrede radnje koje ne provociraju bol, te da osobe ne smanje ili totalno prestanu sa aktivnostima. Bitno je da ostanu u formi. Preporučuje se vožnja sobnog bicikla, plivanje, aerobik u vodi, te regulacija tjelesne težine.

Fizikalna terapija

Od fizikalne terapije provodi se magnetoterapija, elektroterapija, krioterapija, terapija ultrazvukom i dr. Veliku važnost pridajemo kineziterapiji i izokinetici koja uvelike pomaže očuvanju mišićnih struktura, rasterećenju zgloba i smanjenju simptoma.