Osim što je ukusan, sok od ananasa ima brojne dobrobiti

ananas
Ananas se odavno se koristi kao drevni kućni lijek za probleme s probavom i razne upale. Također je proučavan zbog svojih potencijalnih prednosti za imunitet i sposobnosti smanjenja vremena liječenja raznih bolesti.

Postoji više od 100 različitih vrsta ananasa, ali samo osam varijanti se uzgaja komercijalno. Evo neke od zdravstvenih prednosti koje mogu doći pijenjem soka od ananasa:

1. Potiče imunološki sustav

U jednoj studiji provedenoj na Filipinima, istraživači su ispitivali učinke ananasa kod djece školske dobi. Oni kojima su dnevno davali konzervirani ananas razvili su manje viralnih i bakterijskih infekcija od onih koji nisu jeli konzervirani ananas. Njihovo vrijeme oporavka od tih bolesti također je skraćeno.

2. Ljepša koža

Sok od ananasa sadrži vitamin C i beta karoten. Ovi antioksidanti mogu pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih suncem i zagađenjem, smanjiti bore i poboljšati teksturu kože. Vitamin C također pomaže kod stvaranja kolagena, koji koži daje snagu i strukturu.

3. Zdravlje očiju

Jedna je studija pokazala da prehrana bogata vitaminom C može smanjiti rizik od stvaranja mrene na oku za jednu trećinu. Tekućina unutar oka sadrži vitamin C, a prehrana bogata vitaminom C može pomoći u održavanju te tekućine i sprečavanju sloma koja dovodi do mrene.

4. Usporava rast stanica raka

Jedna laboratorijska studija, u kojoj se koristio svježi sok od ananasa, ustanovio je da sok od jezgre, stabljike i mesa usporava rast stanica stanica raka jajnika i debelog crijeva. Daljnje studije kod ljudi trebaju se provesti prije nego se potvrdi veza između soka od ananasa i raka. Prema Harvard School of Public Health, beta-karotenemi igraju zaštitnu ulogu protiv raka prostate.

5. Bolja probava

Enzim koji se nalazi u stabljici ananasa i soku ananasa pomaže razgraditi i probaviti proteine. Konzumiranje soka od ananasa i svježeg ananasa ipak neće osigurati dovoljno tog enzima d bi mogao služiti za liječenje, ali pomaže kod bolje probave.