Osam zdravih jesenskih darova prirode koji pomažu u smanjenju broja kilograma

sajam, Stolac, plodovi mediterana, šipak, zdravlje, priče iz hercegovine, Dragan Marijanović, hodopisi, šipak, Hercegovina, lijek, šipak, zdravlje, nar, šipak, antioksidant, folna kiselina, željezo, vitamini, kardiovaskularne bolesti, šipak, nar, čišćenje, Stolac, šipci, drenjina, čir, želudac, sredstvo za želudac, lijek, namirnice, život, zdravlje, šipak, nar, blagodati, nar, neurološki problemi, AlzAlzheimerova bolest, Štiti od Alzheimerove bolesti, šipak, Hercegovina, šipak, jesen, jesen,  jesenski plodovi     , kilogrami, šipak, savjeti, šipak, Hercegovina, šipak, Hercegovina, voćni sokovi, sokovi, šipak

1. Bundeva

Bogata je vitaminom A i C i sadrži protuupalne omega 3 masne kiseline. Također, odličan je izvor kalija i opskrbljuje organizam s 20 posto dnevno preporučenog unosa vlakana. Sadrži i vitamin B koji pomaže razlaganje masti, proteina i ugljikohidrata koji su pohranjeni u masnim naslagama, posebno stomaku.

2. Gljive

Bogate su vitaminom B i D, odličan su dodatak mnogim jelima, uključujući razne vrste salata. Poboljšavaju metabolizam i bogate su selenom, antioksidansom koji obnavlja oštećene stanice.

3. Karfiol

Karfiol je odlična zamjena za hranu bogatu škrobom. Naribani karfiol može se koristiti umjesto riže, a izgnječen može zamijeniti pire krompir. Osim toga, pomaže u smanjenju rizika od nekih vrsta raka zbog visoke antioksidativne aktivnosti. Bogato vlaknima, ovo povrće zadržava osjećaj sitosti i tako dovodi do rjeđeg unosa hrane.

4. Jabuke

Sinonim za jesen, jabuke bi trebale biti neizostavna namirnica u vašoj kuhinji. Bogate su vlaknima i vitaminom C, antioksidansom značajnim za zaštitu desni i zarastanje rana poboljšanjem proizvodnje kolagena.

5. Kivi

Ovo tropsko voće je savršen način da se zadovolji potreba za slatkim bez dodavanja kalorija. Jedan kivi srednje veličine sadrži oko 60 kalorija i svu količinu vitamina C koji nam je potreban u tijeku dana. Plodovi bogati vitaminom C pomažu organizmu da oksidira masti tijekom vježbanja umjerenog intenziteta. Također, sadrži i dosta kalija, dvostruko više nego banana, što je vrlo važno, jer kalij pomaže tijelu da preradi masti i ugljikohidrate.

6. Japanske jabuke

Ovo narandžasto voće bogato je vitaminima A i C te vlaknima, a sadrži i određene količine mangana koji pomaže razložiti masti i proteine.

7. Kruške

Iako slatke, sadrže tek 100 kalorija. Ova jesenja voćka dobar je izvor vitamina C, a jedna kruška prosječne veličine sadrži i 6 grama vlakana, što je 24 posto od preporučenog dnevnog unosa. Kruška pruža osjećaj sitosti zahvaljujući rastvorljivim vlaknima koja privlače vodu i pretvaraju je u gel, čime se usporava probavaljanje, što može pomoći u smanjenju kolesterola u krvi.

8.Šipak

Iako je dolazak do sjemenki šipka izazov, vrijedno je truda. Ovo slatko voće bogato je vitaminima C i K, kao i polifenolima, antioksidansima koji smanjuju masne stanice i sprječavaju njihov razvoj.

Izvor: klix.ba