Optužuju hormone, a zaboravljaju utjecaj hrane

akne krema
Određen stupanj nepravilnosti na licu, među kojima prednjače akne, pogađa otprilike 80 do 90 posto mladih osoba, a nerijetki su slučajevi i kod odraslih, među kojima neki prve akne dobiju tek u toj dobi. O sitnim ožiljcima koji su kasnije vidljivi, posebno na licu, da se i ne govori!

Bakterije, geni, hormoni

Za nastanak akni, ali i činjenicu da je njihov spektar prisutnosti tako širok - od povremenih bubuljica do kroničnih slučajeva - zaslužni su uglavnom hormoni. To i objašnjava zašto se najčešće javljaju u tinejdžerskoj dobi, a nisu ni rijetkost kod odraslih žena koje pate od hormonalnih poremećaja poput policističnih jajnika.

Osim hormona, saveznici stvaranja akni svakako su bakterije, ali i geni te određene vrste lijekova, poput steroida i litija na koje koža može reagirati nepovoljno.

Na kraju ovog složenog lanca mogućih uzroka nepravilnosti na koži nalazi se i prehrana. Ona nema jednako snažan utjecaj na nastanak akni kao što to imaju, na primjer, hormoni, no ako postoji „plodno tlo", nepravilan odabir hrane svakako pospješuje pojavu.

Premda njihov učinak nije jednak za sve, postoji lista namirnica i tvari koje su rizičnije ako je vaša koža sklona nepravilnostima. Provjerite koje su, a zatim napravite testiranje tako da smanjite ili izbacite njihov unos, a potom pratite promjene na koži.

Kravlje mlijeko

U posljednjih deset godina razne studije dovode u vezu kravlje mlijeko (i ostale mliječne proizvode) i nastanak akni. Premda i dalje nije jasno zašto, postoji nekoliko teorija.

Kravlje mlijeko povisuje šećer u krvi što može povećati šansu upala koje dovode do akni. Također povisuje nivo inzulina čime se potiče povećanje proizvodnje kožnih ulja (sebuma).

Osim toga, industrijsko mlijeko sadrži i mnogo hormona čime se može potaknuti lučenje sebuma i pretjeran rast stanica koje na koncu blokiraju pore. Studije su pokazale da osobe koje piju mlijeko u tinejdžerskoj dobi imaju puno veću stopu akni od onih koji u toj dobi piju malo ili nimalo mlijeka.

No, to ne znači da treba mlijeko sasvim otpisati, jer je važno upravo u tom periodu ojačati kosti. Zato eksperimetirajte sa kiselim mlijekom ili kefirom. Ako eksperiment ne uspije, obavezno jedite više tamnozelenog lisnatog povrća.

I šećer na optuženičkoj klupi

Bez panike! Dva-tri slatka zalogaja neće vam stvoriti prištić. Problem nastane kad ih tokom dana pojedete više i to naročito odjednom. Ako popijete bocu zaslađenog soka i uz to pojedete čokoladicu, a oba su proizvoda prepuna rafiniranih šećera koji se brzo razgrađuju u organizmu naglo povisujući ukupan nivo šećera u krvi, raste i nivo inzulina koji je potreban da se sav taj šećer prebaci u ćelije. Efekat je isti kao i učinak kravljeg mlijeka, samo još intenzivniji.

Zato izbjegavajte jednostavne šećere koje sadrže slatkiši, proizvodi od bijelog brašna i zaslađena pića - ti proizvodi ionako nisu dobri za zdravlje, a ostavljaju posljedice i na koži.

Brza hrana

Pojava akni usko je vezana za zapadnjački način prehrane u kojem dominiraju masni, teški i visokokalorični obroci siromašni vitaminima, vlaknima i mineralima.

Burgeri, sendviči, prženi krompirići, pizze i slični proizvodi nisu dobri za kožu. Studija u kojoj je sudjelovalo više od 5000 kineskih tinejdžera i mladih osoba pokazala je da je visoko masna prehrana povećala rizik od razvijanja akni za čak 43 posto.

Druga studija u kojoj je sudjelovalo 2 300 turskih muškaraca koji redovito jednu burgere i kobasice pokazala je porast rizika za 24 posto.

Premda je potrebno obaviti još mnogo istraživanja na ovom području da se utvrdi razlog povezanosti zapadnjačke fast food prehrane i razvoja akni, pretpostavlja se da takav tip prehrane mijenja nivo hormona i tako potiče nastanak prištića.

Problem je i alkohol

Poput hrane, ni alkohol nije direktno povezan s nastankom akni i prištića, no svaka osoba koja ima barem malo problematičnu kožu zna da nakon tuluma i dužeg večernjeg izlaska koža ujutro nije ona prava.

Kao posljedica najčešće nastaju mali bijeli prištići ili pak veći i upaljeni, a crvenilo i otečenost kože uz to nije nepoznanica.

Zašto je tako? Razlog je isti kao i s hranom. Prekomjeran unos alkohola, u prvom redu piva ili bijelog vina (ili svih pića pomiješanih sa zaslađenim sokovima), stvara prekomjeran nivo šećera u krvi.

Uz to alkohol slabi imunološki sistem pa je zato i veći rizik od nastanka upala, naročito kožnih. Stoga, ako želite imati zdravu i lijepu kožu, a i zdravlje općenito, pripazite s pićem!