Oprezno s hranom u ljetnom periodu, ne kupujte svuda!

brza hrana, zaglupiti , hrana, hrana za jelo, industrijski prerađena hrana, istraživanje, karcinom
O tome kakvu hranu jedemo i kakve kontrole prolazi hrana od farme do trpeze, razgovarali smo s Džemilom Hajrićem, direktorom Agencije za sigurnost hrane BiH, piše Dnevni avaz.

Osjetljiva materija

- Na temelju rezultata laboratorijskih analiza iz proteklog perioda, broj neodgovarajućih uzoraka već godinama se kreće u rasponu od četiri do šest posto, što znači da možemo konstatirati da u pogledu zdravstvene ispravnosti i kvaliteta hrane nema značajnijih odstupanja u odnosu na druge zemlje u regiji - konstatira Hajrić.

Generalno, kada se govori o hrani, Hajrić ističe da je potrebno imati u vidu da ne postoji tzv. nulti rizik, odnosno apsolutna sigurnost, jer je hrana veoma osjetljiva materija koja je izložena nizu okolnosti i postupaka u lancu proizvodnje, prerade, obrade i distribucije koji mogu biti izvor bioloških, kemijskih i fizičkih opasnosti.

- Kako bi se osiguralo da je hrana koja se stavlja na tržište zdravstveno ispravna, subjekti u poslovanju s hranom moraju provoditi cijeli niz postupaka u okviru procesa samokontrole. Osim toga, nadležni organi provjeravaju zdravstvenu ispravnost hrane u okviru službenih kontrola, kako pri uvozu tako i na tržištu, a Agencija za sigurnost hrane BiH, u okviru svoje nadležnosti, u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima provodi ciljane monitoringe - ističe on.

Rizik od bolesti

No, naveo je i da sami potrošači imaju veliku odgovornost za kvalitet hrane, jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom.

- Potrošačima preporučujemo da hranu kupuju isključivo u registriranim objektima, s posebnim naglaskom na lako kvarljive namirnice, kao što su jaja, meso i mlijeko, koje je potrebno čuvati u odgovarajućim rashladnim uređajima - kaže Hajrić.

Obratiti pažnju na rok trajanja

Također bi, kako navodi Hajrić, pri kupovini hrane trebalo obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda, s naglaskom na rok trajanja i sastav proizvoda ako je neko alergičan na određene sastojke, te na organoleptička svojstva proizvoda.

- S obzirom na to da potrošači ljeti provode više vremena u prirodi, gdje im često nije dostupna sigurnost koju pruža kuhinja, potreban je dodatni oprez pri čuvanju i konzumaciji hrane - kaže Hajrić.