Oprez: Psihijatrija zaprimila pacijente zbog Facebook psihoze

CCI, Vlada HNŽ, Skupština HNŽ-a, supruga, tužba, Facebook socijalna mreža, Facebook socijalna mreža, bivše ljubavi, pornografija, Facebook socijalna mreža, optužnica, Facebook socijalna mreža, bolnica, liječenje, Facebook socijalna mreža, popis, prijatelji, Facebook, snijeg
Psihijatrija takve opise naziva sumanutim idejama, a među njima su najčešća upravo umišljena proganjanja.

Prije ere interneta i društvenih mreža oboljeli su najčešće imali sumanutu ideju proganjanja preko satelita ili recimo TV ekrana.

Danas su u taj spektar ušli i sasvim novi pojmovi s kojima se susrela dr. Dunja Drobac, specijalizantica psihijatrije u spomenutoj bolnici.

Liječenje je doživotno

- Globalnom uporabom interneta i različitih društvenih mreža sve se češće javljaju sadržaji poput proganjanja preko Facebooka, Twittera i sličnih mreža. Analizom sadržaja i formi tih specifičnih tzv. Facebook psihoza zaključujemo da one nisu novi dijagnostički entitet, nego modificirani sadržaj već poznatih formi sumanutih ideja proganjanja, emitiranja i kontrole. U proučavanju sumanutih ideja od ključnog je značenja uvažavanje aktualnog društvenog i kulturnog konteksta - objašnjava dr. Drobac ističući razliku između psihoze i ovisnosti. Pacijenti s ovim problemom nisu, odnosno ne moraju biti ovisni o internetu i društvenim mrežama, već imaju psihotični poremećaj s karakterističnim simptomima.

Na takve psihičke poremećaje redovito utječu, objašnjava dr. Drobac, kulturni i povijesni čimbenici, okoliš, aktualna društvena situacija...

- Karakteristično za psihoze je što ti pacijenti ne testiraju realitet, a osobe s problemom ovisnosti nemaju taj problem i liječe se na drukčiji način. Psihotičnog pacijenta liječimo u bolnici - kaže dr. Drobac dodajući, u vezi s tretmanom, da je važna razlika je li riječ o bolesti ili poremećaju. U slučaju bolesti liječenje

je zapravo doživotno, odnosno pacijent može svoje stanje držati pod kontrolom uz pomoć lijekova, dok je kod poremećaja liječenje kraće i pacijent će vjerojatno ozdraviti.

I u jednoj i drugoj varijanti liječi se antipsihoticima. No, ono što je nužno jest u inicijalnom razgovoru s pacijentom tražiti i informacije o korištenju društvenih mreža. I to je krucijalna razlika u odnosu na prijašnje godine.

Izraelsko istraživanje

- Koristi li pacijent internet i društvene mreže dragocjen je podatak kojem bi trebalo pristupiti s jednakom ozbiljnošću kao i kod uzimanja drugih podataka, poput onih o navikama pacijenta ili eventualnoj zloporabi psihoaktivnih tvari - zaključila je dr. Drobac koja je ove slučajeve, zajedno s kolegicom dr. Janom Pušić, obradila i u stručnom radu.

Povezanost psihoza i Facebooka, odnosno društvenih mreža, utvrđena je i jednim inozemnim radom, onim dr. Uri Nitzana sa Sveučilišta u Tel Avivu.

Prema istraživanju dr. Nitzana, pacijenti koji su imali takve napade imaju i neke zajedničke osobine poput usamljenosti i neiskustva s tehnologijom.

Vecernji list