Oprez: Ovih deset navika stvara salo na trbuhu

stomak, ravan trbuh, salo, muškarci, penis, zdravlje, salo, hrana, oprez, sitnica, doktor, debljina, debljanje, pretilost, salo, trbuh, masnoće u trbuhu, Šećerna bolest tipa 2, šećerna bolest, pretilost, hipoglikemija, hiperglikemija, pretilost, znanstvenici, pojačava osjećaj sitosti, gen, pretilost, dječje i tinejdžerske pretilosti, pretilost djece, tumor, tumori, nastanak tumora, pretilost

Najopakiji neprijatelj zdravlja i dobrog izgleda koji se najbrže taloži i najsporije uklanja je salo na trbuhu. Osim promjena životnih navika i tjelovježbe prvi sljedeći korak u napadačkoj misiji je izbjegavanje hrane koja 'hrani' salo najkritičnije zone. Donosimo vam deset najupornijih i najopasnijih uzročnika stvaranja masnoća.

1. Gazirana pića

Pet puta brže će vam se nakupljati masnoće na predjelu struka, ako dnevno konzumirate jednu do dvije čaše gaziranog pića. Naime, količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom, čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Naš metabolizam dijetalna bezakoholna pića usporavaju i ujedno obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u salo.

2. Konzumirate previše namirnice bogate rafiniranim šećerom

Suhomesnati proizvodi, različiti preljevi za salate i sendviče, keksi i slatkiši imaju malu hranjivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utječu na rast razine glukoze u krvi. Najpoznatiji izvor jednostavnih ugljikohidrata, koji potiču tijelo da nakuplja masnoće u području abdomena, su rafinirani šećeri koji štete vašem tijelu.

3. Sir

Sir je izvor visoke razine zasićenih masnoća, ali je i odličan izvor kalcija. Naime, čak i male količine sira mogu sadržavati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

4. Alkohol

Trag na obujmu struka itekako ostavljaju alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi. Sva alkoholna pića usporavaju proces sagorijevanja masnoća i šećera u našem tijelu te onemogućuju oksidaciju lipida.

5. Preslana hrana

Iako sol ne sadrži kalorije, pojačava apetit, uzrokuje nagomilavanje vode u tijelu i pojačava potrebu za tekućinom. Količinski je lako izregulirati sol koju sami dodajemo u hranu, no glavni problem je skrivena sol koja se nalazi u prerađenoj hrani poput gotovih jela, suhomesnatih proizvoda i grickalica.

6. Jedete iz prevelikih tanjur

Bilo da jedete kod kuće, kod nekog ili u restoranu uvijek obraćajte pozornost na veličinu tanjura. Naime, istraživanja su pokazala da gojazne osobe više vole velike tanjure nego male ili srednje. Glavni problem u konzumiranju hrane iz velikog tanjura jest što pojedete više nego što vam je potrebno i salo se počinje taložiti u vama. Preporuča se jedenje iz manjih tanjura.

7. Jedete kasno navečer

Iako je točna činjenica kako naše tijelo sagorijeva određenu količinu masti tijekom spavanja, tijelo to neće efikasno uraditi ako odemo spavati punog želudca. Kasno objedovanje povećava rizik od razvijanja refluksa (vraćanja hrane u jednjak) i problema s probavom. Kako biste to spriječili, jedite manje obroke noću i nemojte barem tri sata nakon večere ići spavati. 

8. Emocionalno jedenje (jedete kad ste uznemireni, tužni, bijesni..)

Kada ste tužni, bijesni i uznemireni, prvo što uzimate je hrana? Sljedeći put kada se poželite smiriti hranom, sjetite se da niste gladni i nađite drugi način. Umjesto da jedete, popijte čašu vode, popričajte s prijateljem ili izađite u šetnju.

9. Prečesto kozumirate hranu s manje udjela masti

Maslinovo ulje i avokado su dobri za uklanjanje sala na trbuhu, no trebate se pripaziti hrane s manje udjela masti. Naime, proizvođači u nju često stavljaju šećer. A što više šećera unosite, više masti se taloži u vašem organizmu.

10. Ne unosite dovoljno proteina

Odrasle osobe bi trebale unositi 20 do 25 grama proteina po obroku, no i to ovisi o fizičkoj aktivnosti i vašoj konstituciji, odnosno, koliko težite u odnosu na svoju visinu. Uz svaki obrok muškarci bi trebali unijeti dodatnih 10 grama proteina kako bi bili zdravi. Ako povećate unos proteina, izregulirat ćete i razinu šećera u krvi te smanjiti razinu inzulina, zbog čega će vam se ubrzati i metabolizam. Mršavit ćete prirodno jer će proteini imati pod kontrolom hormone koji povećavaju apetit. Preporuča se konzumacija piletine, lososa i jaja.

dnevno.hr