Oprez - ovih 7 pića biste trebali izbjegavati!

hrana, piće, žgaravica, lijek, zima, kokteli, napitak, piće, oprez, zdravlj, piće, šećer, kokteli, koktel, konobari, pića, preporuke, ljetna vrućina, piće
Voćni frape

Voćni se frape uglavnom sastoji od identičnih sastojaka kao i milkshake, tako da ustvari pijete milkshake zamaskiran kao frape. Ponekad se rade i sa zaslađenim sirupima, a ne pravim voćem što dodatno povećava kaloričnost. Napravite sami svoj frape s voćem i nemasnim jogurtom, ili ga pijte na tjednoj bazi.

Razni napici na bazi kave

Ta jutarnja kofeinska injekcija može vas napuniti i s hrpom kalorija. Mnogi misle da kava zadovoljava samo potrebu za kofeinom, no najčešće to nije tako. Irish coffee s dvije tri kapi sirupa od karamele, posuta komadićima cimeta pretvara kavu u visokokalorični desert. Kava možda stoji 10 kuna, ali će vas koštati i 500 do 650 kalorija.

Gazirani sokovi

Gazirani su sokovi na lošem glasu, i to s dobrim razlogom. Vrlo jednostavno, to je u stvari zašećerena voda. Hranjiva vrijednost im je nula, a mogu dovesti do dijabetesa, pretilosti, gubitka pamćenja... Ispijanje gaziranih pića svaki dan može izazvati povećanje masnoće jetre do 142 % i oko 30 % povećanja masti svih organa i triglicerida u krvi.

Kokteli

Dobar noćni izlazak može imati višestruke posljedice ako ste se odlučili za koktele. Najgori izbor su margarite i pina colade. Sadrže sastojke poput kokosovog mlijeka i vrhnja s puno šećera. Samo će vas Pina Colada pogoditi sa 700 kalorija. Ako baš morate piti alkohol, preporučujemo - svijetlo pivo.

Voda s okusima

Voda s okusom mami zbog dodataka vitamina i drugih hranjivih tvari. Ali, sve je to trik. Iako može biti puna vitamina i hranjivih tvari, isto je tako puna šećera. Ako je baš morate piti, prije kupnje pročitajte deklaraciju. Kada dođete do podatka o količini šećera - možda se predomislite.

Energetska pića

Idealna za brzinsko vraćanje energije, ali evo što još trebate znati osim toga da sadrže kofein. Na primjer, postoje energetska pića sa čak 280 kalorija i 62 grama šećera, što je gore i od limenke gaziranog pića. Nadalje, osim što uzrokuje povišen šećer u krvi i deblja, istraživanja pokazuju da prekomjerno konzumiranje tih pića može biti kobno. Naime, krajem 2012., evidentirano je pet smrtnih slučajeva, 40 slučajeva bolesti, i dva teška invaliditeta, koji su bile direktno uzrokovani jednim popularnim energetskim pićem. Također uzrokuju nepravilan rad srca, gubitak svijesti i psihotične epizode.

Sok od jabuke

E to je iznenađenje, zar ne? Jabuka je hranjiva i ukusna poslastica, međutim, sok je druga priča. Boca soka nagradit će vas sa 117 kalorija i 28 grama ugljikohidrata. Ako sve zbrojite - možda ipak ne?

Dakle, što uopće piti? Sljedeći put kada ste žedni i tražite nešto osvježavajuće provjerite deklaracije. Ako ste se u restoranu, budite spremni unaprijed znati što treba ili ne treba naručiti. Dakle, naglasite čistu vodu, i smanjite ovih sedam nabrojanih. I zaboravite dijetalne napitke. Oni imaju manje kalorija, ali više kemikalija. Pazite što pijete i tijelo će vam biti zahvalno.

punkufer.hr