Oprez: Bočica za vodu i sprave u teretani su puni bakterija

...broj ljudi u vlažnim uvjetima i pri visokim temperaturama, upozoravaju stručnjaci. Na takvim mjestima najvažnije je zaštiti se od bakterija i gljivica koje mogu izazvati neugodnosti, ali i probleme sa zdravljem, piše Huffington Post.

Rezultati studija pokazuju da su najprljavije stvar u fitness dvorani upravo one osobne, poput ruksaka koji ostavljamo svugdje.

‘Sportske torbe i ruksaci pravo su leglo bakterija jer se premiještaju od poda, drvenih klupica, ormarića do poda automobila' - kaže direktor kliničke mikrobiologije na Sveučilištu New York, dr. Philip M. Tierno.

Ističe da iako nisu sve bakterije patogene, potrebno je poduzeti mjere opreza za zaštitu zdravlja. Prva pomoć su sprejevi za dezinfekciju kojima se može pošpricati prtljažnik automobila ili dno ruksaka. Također, treba paziti na koja se mjesta odlaže torba i izbjegavati podove.

Bočica za vodu

Iako redovito perete bočicu za vodu, na njoj se uvijek nalaze bakterije koje dolaze preko ruku. Rukama dodirujemo slavinu u svlačionici, sprave i ručnik, a potom i čep dok otvaramo bocu.

‘Najbolje je bočicu puniti vodom kod kuće do samog vrha, dobro oprati grlo bočice s unutarnje i vanjske strane, ne ostavljati je svugdje po svlačionici i nikada je ne dijeliti s drugima' - ističe mikrobiolog dr. Michael Schmidt sa Sveučilišta Južna Karolina. Objašnjava da je dijeljenje bočice s vodom najlakši način dobivanja norovirusa.

Sprave za vježbanje

Nakon svakog korištenja sprave za vježbanje obavezno obrišite ručnikom, ali i upozorite onoga tko to prije vas nije napravio. Ako ste prehlađeni izbjegavajte odlazak na vježbanje. Ako se u fitness centru tuširate, na nogama obavezno nosite natikače koje će vas zaštititi od gljivica koje često vrebaju na pločicama. Slična pravila vrijede i u sauni.

U anketi Nuffield Healtha 74 posto ispitanika otkrilo je da su imali loša higijenska iskustva u centrima za vježbanje, a najčešće sa znojnom opremom koju su drugi koristili. Također, oko polovice njih priznaje da su koristili stvari koje im ne pripadaju, poput ručnika ili boca s vodom. Zbog toga dobro proučite bonton ponašanja na takvim mjestima, a ako niste zadovoljni razinom higijene razmislite o promjeni lokacije vježbanja.

Savjeti sa sprječavanje zaraze

Pranje ruku prije i poslije vježbanja

Izbjegavanje dodirivanja lica rukama

Ako pored umivaonika nema papirnatih ručnika, radije očistite ruke gelom za dezinfekciju nakon vježbanja

U dvoranu ulazite samo u čistim tenisicama, a vježbate li pilates ili jogu vježbajte u čarapama ili balerinkama, nipošto bosi