Opasnosti od neispavanosti: Debljanje, gubitak memorije…

madrac, posao, ležanje, spavanje, spavanje, san, zdravlje, spavanje san, razlozi, namirnice, spavanje san, san, spavanje san, ljepotica, sindrom, spavanje san, tipovi, ispričavanje , život, spavanje san, nesanica, halucinacija, spavanje san, spavati gol, prednosti, spavanje san, noć, noćna ptica , spavanje san, zdravlje, snovi, značenje, spavanje san, spavanje, položaj, spavanje san, tinejdžeri, upozorenje, spavanje, noćni tip, jutarnji tip, test, spavanje san, problemi, spavaća soba, spavanje, hrana, debljanje, spavanje san, san, zdravlje, seksualna želja, spavanje san, spavanje san, trikovi, san, nedostatak sna, spavanje, nesanica, Protiv nesanice, spavanje san, snovi, spavanje san, stvaranje bora, trik, san, utonuti, umor, spavanje, spavaća soba, spavanje san, san, spavanje, san, vrijeme, spavanje san, san, debljanje, spavanje san, nesanica, spavanje san, metoda, nesanica, spavanje, nesanica, recept, spavanje, zdravlje, spavanje san, stres, istraživanje, snovi, značenje, san, spavanje, hrkanj
Odmah nakon blagdana rijetko se tko vraća na posao punih baterija, a gubitak sna vidljiv je odmah. No problem nije u osjećaju pospanosti, već u problemima koje nastaju u tijelu zbog manjka sna. Gubitak pamćenja, smanjena koncentracija, debljanje i drugi problemi javljaju se kad tijelo ne dobije svoj odmor.

Američki i francuski znanstvenici objavili su u studiji iz 2009. godine kako su za "prijenos" i konsolidaciju memorije u mozgu zaslužni tzv. oštri valovi. Oni također prenose nove informacije iz hipokamusa u neokorteks, u kojem je pohranjena dugoročna memorija čovjeka. Ti su valovi najčešći i najintenzivniji za vrijeme najdubljeg sna. Gubitak memorije, odnosno jačanje veza, možete postići konzumacijom soka od jabuke, koji u sebi sadrži "ojačivač" acetilkolin.

Važnost vitamina C u slučaju pomanjkanja sna leži u njegovom utjecaju na smanjenje kortizola u organizmu. Dva do tri grama vitamina C, najbolje na malo "prazniji" želudac, smanjit će razinu kortizola, koji je jedan od odgovornih za debljanje. Prema studiji iz 2004. godine, osobe koje spavaju manje od šest sati dnevno za trideset su posto skloniji debljanju od onih koji spavaju sedam do devet sati dnevno. Ako imate problema s debljanjem, manjak sna može biti jedan od uzroka. Osim u smanjenju kortizola, vitamin C pomaže i s količinom stresa.

Kofein je, osim što nas drži budnijima, važan jer nam ubija lažan osjećaj gladi. Naime, "neispavan" će organizam osjećati povećanu potrebu za hranom, no ona je lažna. Kofein pomaže u tome da se osjećaj gladi smanji, ali i da izgledamo barem malo odmornije.

Kako ne bi došlo do dugotrajnijih tjelesnih problema, poput onog s visokim šećerom, važno je vježbati. Bilo da je to krug po parku, par desetaka trbušnjaka ili uobičajena rutina u teretani, tjelovježba će šećer i inzulin u krvi držati pod kontrolom. Visok šećer vodi ka čitavom nizu drugih, još ozbiljnijih problema.

Uz navedene probleme, gubitak sna sukrivac je za ubrzano starenje kože, problema s nesanicom, ali i do gubitka seksualne želje i depresije. Osim prirodnih plodova, neke od problema možete pokušati riješiti i boravkom na svježem zraku i suncu. Svjetlost i prirodno okruženje daju energiju i podižu raspoloženje, a tako utječu na poboljšanje psiho-fizičkog stanja čovjeka.

HMS