Opasni nametnik iz Azije koji je došao preko sadnog materijala napada ukrasno grmlje u Hercegovini

nemetnik , biljke

...vrtnih biljaka - šimšir teško oboljela, a u nekim slučajevima je i na izdisaju, piše Večernji list BiH. Dugovječna biljka, koja nije trebala neku posebnu i veliku njegu i zaštitu, postupno je počela gubiti sjajnu zelenu boju svojih listova, da bi nakon izvjesnog vremena listovi nestali i ostale gole grančice obavijene paučinom. Ljudi su se pitali o čemu se radi i tražili savjete od stručnjaka, da bi doznali kako je riječ o opasnom nametniku - šimširovom moljcu (Cydalima perspectalis) koji je nastao i stigao iz Azije, iz Kine, Koreje i Japana.

- Moje kolegice i kolege fitopatolozi, među kojima je i Aida Kohnić iz Čapljine, i ja, smatramo da je to sve posljedica nekontroliranog prometa sadnog materijala preko kojeg je došao i šimširov moljac. Vlasnici vrtova trebaju pratiti stanje svoga šimšira i u prvom stadiju napada nametnika može se djelovati mehanički, isprati jakim mlazom vode i odstranjivati zaražene žute listove ili cijele grančice, a ako su se pojavile gusjenice i njih. No, ako je zaraza uzela maha ide se na kemijsko tretiranje prije kojeg biljku opet treba dobro saprati jakim vodenim mlazom. Kad se prosuši oreže se, ovisno o tome koliki je napad štetnika, a najmanje trećinu sadnice, i potom se okupa najčešće insekticidima: Calypso 480 SC 0,02-0,03 % i Runner SC 0,04-0,05 %, a dobro se pokazao i Affirm. Tim sredstvima obvezno dodati i ljepilo (omekšivač) da bolje prianjaju uz sadnicu - kaže krajobrazni arhitekt Silvana Bilić, dipl. ing. hortikulture iz Ljubuškog. Prskanje treba ponoviti ponovno nakon četiri do sedam dana, a nakon toga biljku treba prihraniti.

U Hercegovini se često koristi insekticid Confidor, međutim, kad se radi o šimširovom moljcu učinkovit je samo u ranoj fazi njegova napada. Napad šimširovog moljca je najjači u ožujku, travnju, svibnju i početkom lipnja, primiri se tijekom ljeta, da bi se ponovno aktivirao u rujnu i listopadu.

Vecernji.ba