Opadanje kose

Naša je kosa vrlo osjetljiva - osim prehrane i njege, na nju također utječi i vanjski indikatori, od vremenskih (ne)prilika do vlage u zraku, a valja spomenuti i STRES koji često zna biti uzrokom pojačanog ispadanja kose.

Stručnjaci kažu kako je do cca 100 ispadnutih vlasi dnevno normalno stanje koje nas ne treba zabrinjavati, no sve naoko više od toga aludira da je vrijeme da se zapitamo. Također, proljeće i jesen godišnja su doba kada se naša kosa regenerira, obnavlja, pa je sasvim normalno očekivati pojačano ispadanje kose u tim mjesecima.

Kod žena je uobičajeno da kosa jače opada, osim već navedenog, i nakon porođaja i kod dojenja, prilikom ulaska u menopauzu, radi pretjeranog tretiranja kemikalijama i prečestog nošenja konjskog repa.

Kod muškaraca, gubitak kose uglavnom vodi do ćelavosti što je poznato i kao "androgenska alopecija" odnosno "muška ćelavost". Glavnu ulogu u razvoju alopecije ima muški spolni hormon testosteron kojeg muškarci skloni ćelavosti imaju više od ostalih.

Ono što možete poduzeti kako bi opadanje smanjili je upotreba pravilnih šampona i regeneratora, zatim redovito šišanje/kraćenje kose (najmanje 2x godišnje), ljeti kosu ne izlagati pretjerano Suncu i također ne bojati kosu prečesto jer kemiakalije štete ili koristiti boje bazi organskih tvari.

Dakle, opadanje kose ponekad je moguće spriječiti, ukoliko nije jednostavno znak starenja - protiv godina ne možemo. Ponekad je moguće simptome ublažiti, a ono što je možda i najbolje kad su muškarci u pitanju - prihvatiti ćelavost kao znak seksipila.

izvor: frizure.in