Olakšava zubobolju i želučane probleme, ali i gasi vatru i čisti akumulator

soda bikarbona, zubobolja, zub, zubi, lijek, zubobolja, lijek, prirodni pripravci, zubobolja, lijek, zubobolja, zubar

Neka vam omlet bude 'mekši'

Isti sastojak koji utječe na 'dizanje' kolača i kruha može pomoći da dobijete lakši, mekši omlet. Na svaka tri jaja dodajte pola žličice sode bikarbone i lagano je umiješajte. 

Smanjuje nadutost nastalu nakon graha

Ako volite grah, no mrzite pritisak i nadutost koji se često javljaju nakon njega, soda bikarbona bi vam mogla pomoći da se riješite tog problema. Kad stavite grah da se namoči, na litru vode dodajte oko 1/16 žličice sode bikarbone. Isto možete učiniti i s grahom iz konzerve - samo dodajte malo sode bikarbone u tekućinu u kojoj je konzerviran grah i pustite da odstoji nekoliko sati. No prije pripreme graha, svakako ga dobro isperite. 

Smirite želudac

Ako nemate nikakvo drugo sredstvo pri ruci, pomiješajte pola žličice sode bikarbone s pola čaše vode i popijte tu mješavinu. Kratkoročno ćete riješiti problem, no moguće je da ćete trebati ponavljati ovo svaka četiri sata, pa dugoročno i nije neko rješenje. 

Očistite akumulator u autu

Ako uočite da je vaš akumulator prekriven bijelim slojem, sigurno se nećete razveseliti. No postoji brzo rješenje. To je sumporna kiselina koja može oštetiti vašu kožu, pa je bitno da je se riješite na odgovarajući način. Nanesite malo sode bikarbone po dijelovima akumulatora gdje je izašla kiselina. Ako vidite mjehuriće, čekajte da oni nestanu. Obavezno nosite zaštitne rukavice i naočale, te ostatak kiseline ostružite sa starom vlažnom četkicom za zube i obrišite ikakvu preostalu tekućinu s krpicom koju nakon korištenja obavezno bacite. 

Ugasite vatru

Ako pri ruci nemate vode ni aparat za gašenje požara, dobro će doći i soda bikarbona. Samo na plamen bacite što više sode bikarbone, no pripazite jer ćete vjerojatno imati dovoljnu količinu za mali plamen, pa bi ovo trebala biti vaša posljednja opcija. 

Ublažite svrbež kože

Neki dermatolozi tvrde da soda bikarbona može sjajno djelovati kod osoba koje se muče s ekcemima, suhom kožom punom pukotina ili kod onih koje muče opekline od sunca. Samo dodajte dvije šake sode bikarbone u kupku i okupajte se u njoj. 

Riješite se tamne boje sa srebrnine

Postoji milijun starinskih savjeta kako se riješiti tamne boje sa srebrnine, no ovu teorije je potvrdila i znanost. Neku posudu obložite s aluminijskom folijom i u nju dodajte srebrninu. U drugoj posudi zagrijte vodu do ključanja te dodajte šalicu sode bikarbone na svake četiri litre vode. Zatim prelijte kompletno srebrninu s tom mješavinom i pričekajte. Ovisno o tome koliko je srebrnina potamnila, moguće je da ćete trebati ponavljati postupak! 

Ublažite zubobolju

Ako ne možete brzo doći do stomatologa, pomiješajte sodu bikarbonu u šalici tople vode. Zatim vatu namočite u toj tekućini i nanesite na bolno mjesto. No pripazite, jer iako će se bol smanjiti, ipak biste trebali zakazati termin kod zubara prije nego se ponovno javi. 

Napravite kupku punu mjehurića

Ako se želite osjećaj kao da ste došli na spa tretman, pomiješajte sodu bikarbonu, limunsku kiselinu i omiljeno eterično ulje u svoju kupku. Zagarantirano vam je sjajno iskustvo! 

Osvježite kosu nakon vježbanja

Ako vam se ikad dogodilo da nakon vježbanja morate skočiti do trgovine ili želite s prijateljicom na kavu, cijenit ćete ovaj savjet. Sve što trebate učiniti jest glavu nagnuti prema dolje i nanijeti malo sode bikarbone na ruke. Ravnomjerno nanesite sodu na kosu, te je četkajte sve dok se ne bude vidjelo nimalo sode.

izvor: Magazin.hr / huffingtonpost.com