Oduševite svoju djecu: Domaća Nutella

Ni ja nisam bila iznimka. Šoping na relaciji Pula-Trst bio je naš ritual barem jednom u nekoliko mjeseci, a ja sam bila zadužena da na policama punim delicija kojih tada nije bilo kod nas, pronađem najveću teglu Nutelle i svečano ju položim u kolica.

Teško je bilo odoljeti i ne navaliti na tu teglu žlicom dok nitko ne gleda, a na polici u špajzi Nutella je zauzimala počasno mjesto i vadila se jedanput tjedno kada su se pekle palačinke.

Bila su to lijepa vremena, kada se 'junk food' (u tu skupinu spada i Nutella) jeo u malim dozama i rijetko, iako, kada sve to promatram iz današnje perspektive, ne vidim nijedan dobar razloga zbog kojeg bi se rafinirani proizvodi poput ovog namaza uopće uvrstili u prehranu djece i odraslih! No roditelji tada (valjda) nisu znali bolje.

Ali vremena se mijenjaju, pa tako i prehrambene navike. Mnogo manje djece danas ima tu sreću da jedu kuhani obrok kod kuće svaki dan, a nekadašnje rijetke 'poslastice' pretvorile su se u svakodnevnu hranu, koja u stvari ne hrani ništa drugo osim ovisnosti o šećeru i rafiniranim proizvodima!

Dakle, ako nisam bila dovoljna jasna- Nutella je junk food. Nije dobra za vas a bome ni za vašu djecu. Pitate se zašto- budući da ju reklamiraju kao zdrav doručak upravo za najmlađe?

Jedan pogled na sastav je sasvim dovoljan- dva glavna sastojka su šećer i biljne masnoće, što bi značilo da 49% kalorija u ovom namazu dolazi iz masti a 47% kalorija iz šećera. Povrh toga, iako se reklamira kao namaz od lješnjaka, u Nutelli ima svega 13% lješnjaka!

Eto razloga zašto zauvijek treba prestati kupovati ovaj namaz- bacite se na izradu svog domaćeg, pravog namaza od lješnjaka koji će zaista biti kvalitetan i zdrav, s najmanje 80% lješnjaka!

Nakon mjeseci eksperimentiranja i isprobavanja raznih recepata došla sam do najfinijeg, i najjednostavnijeg recepta za domaću Nutellu i sa velikim ga veseljem dijelim sa svima vama, u nadi da ćete ga isprobati i uživati u njemu bar toliko koliko i ja!

Sve što vam treba su: lješnjaci, kakao, agava sirup i jedan robusni blender, ako je moguće onaj visoke brzine.

Domaća Nutella by Rentaj Chefa

3 šalice lješnjaka
½-1 šalice sirupa agave
2-4 žlice kakao praha
Prstohvat soli
Prah boubon vanilije, malo suncokretovog ulja (nisu nužni)

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lješnjake istresite na pleh i pecite 12-14 minuta. Gotovi su kad krenu pucketati, opna se lako odvaja, zamirišu i porumene. Ostavite da se malo ohlade pa šaku po šaku lješnjaka istrljajte među dlanovima da otresete što više opni.

Lješnjake stavite u blender visoke brzine dok su još mlaki pa dobro izmiksajte povremeno gurajući štapom (ako ga vaš blender ima), sve dok lješnjaci ne puste ulje i dok ne dobijete vrlo kremastu, gotovo tekuću pastu tj. maslac od lješnjaka.

Maslac izlijte u zdjelu pa dodajte agava sirup i kakao, a možete dodati i malo praha bourbon vanilije i prstohvat soli. Kušajte pa po potrebi dodajte još zaslađivača ili kakaa. Ukoliko vam se ne čini dovoljno kremast, na kraju možete umiješati i nekoliko žlica suncokretovog ulja.

Ovaj se namaz može čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi a zbog količine lješnjaka ima dugi vijek trajanja- iako će se vjerojatno pojesti prebrzo! Uživajte!

Pogledajte i video recept s detaljnim uputama na sljedećem linku.

Dunja

naturala.hr