Odlični razlozi da svaki dan jedete svježe krastavce

krastavac, krastavac

Veliki udio vode koji sadrže krastavci čini ovu namirnicu odličnim diuretikom, ali i “čistačem” organizma.

Redovita konzumacija krastavca pomoći će u eliminaciji toksina iz tijela te potaknuti rad bubrega i žuči. Obiluje i vlaknima koji potiču probavu i rad crijeva te je odličan izbor ako se mučite sa zatvorom. Sadrži i kalij zbog čega pomaže u reguliranju krvnog tlaka i potiče fleksibilnost mišića, a zbog tri skupine fitonutrijenata (flavonoidi, lignani i triterpeni) ima i antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

Osim navedenog, krastavci sadrže i vitamin C, beta-karoten i mangan. Minerali i vitamini koje sadrži krastavac “bude” organizamstoga je mnogima i krastavac ono što će pojesti ujutro za razbuđivanje, umjesto kave. Učinak će, tvrde stručnjaci, biti isti.

Odavno je poznato kakvo djelovanje krastavac ima na zdravlje kože. Umiruje opekline i svrbež, iritaciju kože, ali i čak alergije.

Krastavac je sastavni dio maski za lice i to zbog toga što pomaže kod problema natečenosti i hidratizira i zateže kožu. Sadrži malo kalorija pa je odličan izbor za one koji ne žele osjećati grižnju savjesti nakon obroka. Pomaže i kod upala i kod prevencija artritisa i upale zglobova.