Od raka dojke oboli milijun žena godišnje

rak dojke
Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti.

Ali, rak dojke još je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milijun žena godišnje. Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Ako se prepozna u početnoj fazi, potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnostikovale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovno vršiti samopreglede.

Samopreglede je najbolje raditi jedanput mjesečno, nedjelju dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne. Ako napipate kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite liječniku koji će vas uputiti na pregled ultrazvukom (ukoliko ste mlađi od 40) ili mamografiju (za starije od 40 godina).

Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajući slijedi biopsija, analiza tkiva, kojom se pouzdano utvrđuje da li je ono maligno. Nakon biopsije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignim. Faktori rizika Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju mogućnost obolijevanja: gojaznost značajno utiče na rizik od oboljenja, pogotovo kod starijih od 50 godina pušenje, ali ne samo aktivno, već i pasivno pretjerano konzumiranje alkohola postojanje raka dojke u porodici početak menopauze rano dobijanje prve menstruacije hormonska terapija.

Ako otkrijete kod sebe neke od ovih faktora - nema razloga za brigu. Istraživanja su pokazala da 80 posto žena s više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, u svakom slučaju preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću mjeru. Na neke od njih ne može da se utiče, ali na neke obvezno mora. Mitovi o raku dojke Glavna prevencija ove bolesti je točna informacija.

Uvijek pitajte liječnik sve što vas zanima, jer nema glupog pitanja kad se radi o vašem zdravlju. Najčešće zablude koje žene stvaraju o raku dojke su:

Može se spriječiti: Netačno, zbog toga što se ne zna što ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno liječenje jedini je način da mu se uspješno suprotstavimo.

Samo žene s poznatim faktorima rizika obolijevaju od raka dojke: Oko 70 posto oboljelih žena nije imalo faktore rizika. Toj opasnosti izložene su sve žene, a rizik se s godinama povećava.

Liječenje može da bude kobnije od same bolesti: Kemoterapija, zračenje i hormonska terapija znatno povećavaju broj preživjelih.

Tisuće sudionika "Trke za ozdravljenje" u Sarajevu

Tisuće žena, djece, ali i muškaraca iz svih dijelova BiH još jednom su ukazali na važnost podizanja svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke trkom, odnosno šetnjom na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. U BiH nema točnih podataka o broju oboljelih, ali neslužbena statistika pokazuje da od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

Sva sredstva koja su prikupljena od registracije biće utrošena za kupovinu poklon paketića za svaku novooperiranu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Rijetko se javlja prije 20. godine, a najčešći je između 55. i 70. godine. Od raka dojke mogu oboljeti i muškarci, ali je rak dojke stotinu puta češći kod žena.