Od Alzheimerove bolesti će do 2050.god. oboljeti 115 milijuna ljudi

Alzheimerova bolest, majka, kćerka, Alzheimerova bolest, simptomi, majka i kćer, pismo majke, pismo
'Ne nađemo li lijeka, do 2050. u svijetu će biti 115 milijuna oboljelih od Alzheimerove bolesti', upozorio je prof.dr.sc. Ninoslav Mimica, psihijatar i predsjednik Udruge HUAB-a (Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest).

Drastično raste broj oboljelih
'Budući da već danas u svijetu od te bolesti boluje oko 24 milijuna ljudi, a očekuje se da će broj dramatično rasti i do 2050. godine oboljelih će biti četiri puta više, društvo se zato mora pripremiti. Radi se o bolesti koja je u ovom trenutku neizlječiva, dugotrajna i skupa. Oboljeli od Alzheimerove bolesti traži kompletnu njegu 24 sata tijekom cijele bolesti i obitelj se sama s oboljelim teško može nositi. Uz primjereno liječenje lijekovima koji mogu produljiti život ili kvalitetu života za godinu ili dvije, nužni su i domovi za smještaj oboljelih od Alzheimerove bolesti', objasnio je Ninoslav Mimica.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?
Prema podacima objavljenim u medicinskom časopisu "Lancet" epidemija demencije prijeti prvenstveno zbog produljenja ljudskog vijeka, pa se tako slikovito govori o pojavi jednog novog slučaja demencije u svijetu svakih sedam sekundi. Procjenjuje se da danas u Hrvatskoj ima oko 80 tisuća oboljelih od demencije i da će ta brojka rasti, kao i drugdje. Spomenuti podatak temelji se na činjenici da je hrvatska populacija jedna od najstarijih u Europi i izračunu da ova bolest zahvaća 10 posto osoba starijih od 65 godina, a prema podacima iz 2006. u Hrvatskoj je tada bilo više od 800 tisuća oboljelih osoba starijih od 65 godina.

Kako prepoznati Alzheimerovu bolest
Prvi i najizrazitiji simptom je gubitak pamćenja, nastavlja se psihičko propadanje i uz dosta dugo zadržavanje dobrog fizičkog izgleda pod pojmom „očuvane fasade" dolazi i do fizičkog propadanja, te nepokretnosti. Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i skrb okoline poboljšava kvalitetu života oboljele osobe, stoga je važno prepoznati niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na početak bolesti, također je važno rano upućivanje liječniku kao i kontaktirati Savjetovalište za članove obitelji oboljele osobe od Alzheimerove bolesti.