Očistite bubrege i sačuvajte zdravlje

bol u bubregu

Svakog dana iz krvotoka filtriraju otpadne tvari i suvišnu vodu, što postaje urin koji kroz mokraćovode putuje prema mjehuru.

Ako se toksini ne eliminiraju pravilno i učinkovito, zadržavaju se u tijelu i uzrokuju nastanak niza problema, bubrežnih kamenaca ili visokog krvnog tlaka.

Dovoljno vode

Čišćenjem bubrega možete eliminirati toksine, poboljšati protok mokraće i potaknuti rad bubrega. Bubrezi se mogu očistiti potpuno sami ako unosite dovoljno tečnosti i konzumirate odgovarajuće namirnice, poput svježeg voća i povrća.

Dobra hidratiziranost razblažiti će urin i bubrege održati zdravima. Voda je najbolji izbor jer ne sadrži suvišne kalorije ili štetne spojeve. Povećanje unosa vode posebno važno ako redovno vježbate ili radite treninge visokog intenziteta.

Uravnotežena i raznolika prehrana snabdjet će tijelo vitaminima i mineralima koji su potrebni za njegovo pravilno funkcioniranje. Voće i povrće poboljšavaju funkcioniranje bubrega. Ako bolujete od bolesti bubrega, prehrana je još važnija. Neke namirnice svakako trebate jesti što češće.

Bez kamenaca

Među njima je svakako lubenica, jer se sastoji od visokog postotka vode, ima diuretsko djelovanje i potiče proizvodnju urina. I sok od limuna veoma je koristan. U vodu dodajte malo soka od limuna kako biste potaknuli rad bubrega i spriječili nastanak bubrežnih kamenaca.

Uzimajte i sjemenke bundeve, jer su odličan izvor antioksidanata, vitamina i minerala. Potiču rad bubrega i smanjuju rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

Bobičasto voće

Bobičasto voće odličan je izvor antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka niza bolesti. Potiču eliminaciju mokraćne kiseline. To bubrege održava zdravima i smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Ovo voće čuva i kardiovaskularni sistem od raznih upala i oštećenja, a smanjuje rizik i od dijabetesa i pretilosti.

Jabuke su pune vlakana

Jabuke su odličan izvor antioksidanata i vlakana koji imaju protivupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da jabuke potiču rad bubrega i smanjuju rizik od nastanka bubrežnih bolesti. Uz to, smanjuju holesterol, preveniraju zatvor, ali i štite od srčanih oboljenja.

Uzimajte i đumbir

Đumbir sadrži spojeve koji potiču rad bubrega i eliminaciju toksina iz krvi. Brojna istraživanja su pokazala da đumbir ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma pa ga je korisno redovno uzimati, posebno u zimskim danima, radi jačanja imuniteta.

Kurkuma i peršun

Kurkuma ima odlično antiseptičko djelovanje i može se koristiti za liječenje i ublažavanje niza bolesti i poremećaja. Ima protivupalno svojstvo pa je odlična za liječenje i prevenciju kroničnih bubrežnih bolesti. Tu je i peršun, koji ima odlično diuretsko djelovanje i može se koristiti za prevenciju i liječenje infekcija mokraćnog sistema i bubrežnih kamenaca.

Ljekovita kopriva

Kopriva je još jedna biljka koja se može koristiti za prevenciju i liječenje bubrežnih bolesti. Istraživanja su pokazala da je kopriva posebno učinkovita za liječenje infekcija mokraćnog sistema. Ima diuretsko djelovanje i smanjuje rizik od nakupljanja bakterija.