Očajna majka: Mislila sam da je pivo dobro u trudnoći, nisam znala da će se roditi retardiran

trudnoća, dijabetes, pržena hrana, internet, majčinstvo, trudnoća, trudnoća, zdravlje, simptomi, liječnik, trudnoća, Trudnoća i traume, alkohol, trudnoća, očaj, dojenje, alkohol, u trudnoći, dojilja, u trudnoći, trudnoća, zdravlje, znanstvenici, istraživanje, starenje, mučnina, curica, trudnoća, trudnoća, godine, vrijeme, pobačaj, uzroci pobačaja, trudnice, pamučne gaćice, štetnost, trudnoća, trudnoća, dijete, muško, žensko, spol dijeteta, trudnoća, mučnina, istraživanje, trudnice, trudnoća, znanstvenici, otkriće, trudnoća, kad postati majka, pobačaj, mitovi, trudnoća, beba, trudnoća, žene, trudnoća, mučnina, trudnoća, savjeti, žena, trudnoća, plodnost, trudnoća, uživanje, razlozi, metode, menopauza, trudnoća, trudnice, kiseli krastavci, istraživanje, trudnoća, razlike, novo otkriće, stres, trudnoća, kućni testovi za trudnoću, trudnoća
Trudnice ugrožavaju svoju nerođenu djecu zbog konfliktnih uputa liječnika koliko alkohola mogu popiti. Svaka stota beba rodi se s oštećenjima mozga, točnije s fetalnim alkoholnim spektrom poremećaja, otkriva britanski dokumentarac "Ekspoze: Kada trudnice piju" koji se počinje prikazivati ovaj tjedan. Mnoge mame smatraju kako uopće nije štetno popiti do dva pića na tjedan i tako ugrožavaju život i dobrobit beba, a da to niti ne znaju. Neke, poput Sam čiji je 11 godišnji sin rođen s alkoholnim sindromom čak su mislile da su neka alkoholna pića, poput kvalitetnog piva i dobra za razvoj fetusa.

"Išla sam na ultrazvuk, a poslije popila pivo ili dva te brendi. Mislila sam da je pivo dobro za bebu. Nisam dobila nikakav savjet i vjerovala sam kako mogu popiti koliko hoću a da će alkohol jednostavno izaći iz organizma. Nikad nisam čula za fetalni alkoholni sindrom. Nitko mi nije rekao. Da jest, možda bi me dovoljno šokirao da potražim pomoć", očajna je Sam čije prezime nije otkriveno. Priznaje kako je ovisna o alkoholu pa da se zato nije u potpunosti odrekla pića ni u trudnoći. Tek nakon što se rodio Stanley, ova samohrana majka shvatila je da se mora riješiti ovisnosti zbog dobrobiti svog sina. Kaže kako je sada već deset godina trijezna. Ali, šteta je već učinjena.

"Prvi put sam čula za fetalni alkoholni sindrom kada je Stanley imao dvije godine. Imao je refluks i premalu glavicu. Tek tada sam shvatila što sam učinila i da on nikada neće imati normalan život", očajna je Sam čiji sin ima nekontrolirane izljeve bijesa.

'Nemojte piti, ali i možete'

Trenutne upute britanskog ministarstva zdravlja navode kako bi sve trudnice i žene koje nastoje zatrudnjeti morale u potpunosti izbjegavati alkohol, ali potom dodaju "ako žena odluči piti, kako biste rizik za bebu smanjili na najmanju moguću mjeru, preporučujemo da ne popijete više od jednog do dva pića do dvaput na tjedan te da se ne napijete".

Fakultet za ginekologiju i porođaje ima sličan stav. "Ne postoji količina alkohola koja je sigurna tijekom trudnoće. Osim toga, često je teško znati koliko ste točno popili, osobito ako pijete kući. Jedini način da budete sigurni da nećete alkoholom naštetiti svojoj bebi jest da uopće ne pijete tijekom trudnoće ili dojenja", stoji u njihovom upozorenju.

Apsolutno izbjegavanje pića osobito je važno tijekom prva tri mjeseca trudnoće.

"Kasnije, male količine alkohola po svemu sudeći neće naštetiti fetusu, ali ne smijete piti više od jednog do dva pića češće od dvaput na tjedan. I britanski nacionalni institut za zdravlje poziva na apsolutno izbjegavanje alkohola u prvom tromjesečju zbog rizika od pobačaja, a kasnije dopušta do dva pića.
No u drugim zemljama, poput SAD-a, Kanade i Francuske trudnicama savjetuju da tijekom cijele trudnoće ne popiju niti kapi alkohola.

Nema sigurne količine alkohola

Zbog nedovoljno jasnih i decidiranih uputa mnoge britanske mame priznale su kako su zbunjene i ne znaju što ustvari trebaju činiti.

"Koliko ja shvaćam, ne bi trebala piti, ali mogu ako poželim", ispovjedila se jedna majka u dokumentarcu, dok druga dodaje kako se na internetu mogu pročitati svakakvi savjeti oko toga koliko je dopušteno.

"Alkohol je otrov. Toksičan je za tkivo bebe koje se razvija", ističe pedijatrica dr. Mary Mather i ističe kako se trudnicama mora jednom za svagda objasniti kako ne postoji sigurna količina pića koje mogu popiti.

"Mislim da ih se mora prestraviti fetalnim alkoholnim sindromom. To je neizlječivi doživotni invaliditet. Vrijeme je da zdravstveni djelatnici počnu trudnicama davati jasne decidirane upute što riskiraju u trudnoći" upozorava dr. Mather.

Već jedno piće zaustavlja disanje

Jedina studija koja se sustavno bavila utjecajima malih količina alkohola na fetus pokazala je kako je i jedno piće na tjedan itekako štetno za bebu. Fetus se prestaje micati te disati i do dva sata i to čak i nakon što je alkohol izašao iz organizma majke, pokazalo je istraživanje prof. Petera Harpera.

U dokumentarcu je istaknuto i američko istraživanje prema kojemu je alkohol štetniji od heroina, kokaina, marihuane i pušenja u trudnoći.

Život s alkoholnim sindromom

I Marta i Jamie su se nažalost jako dobro upoznali sa štetnosti alkohola. Njihovom posvojenom sinu su sa dvije godine dijagnosticirali teške poremećaje u razvoju. Danas, ovaj petogodišnjak još ne zna govoriti, glasan je i agresivan.

Liječnici su im objasnili kako je za njegovo stanje najvjerojatnije kriv alkohol.

"Šteta koja mu je učinjena je zastrašujuća. Još sam bijesna. Kada bih mogla razgovarati s njegovom biološkom majkom pitala bih ju 'zašto si to učinila svom djetetu'. Ljuta sam što patimo zbog onoga što je ona učinila", tužna je Martha.

U dokumentarcu je prikazana i priča Jade, 17-godišnje djevojke koja pati od alkoholnog sindroma.

"Ponekad sam zaista bijesna. Ne samo ljutita, nego nekontroliranoga bijesna. Urlam, psujem razbijam stvari. Kad sam bijesna ne razmišljam o ničemu drugome. Moram razbijati stvari inače bih napadala ljude", iskrena je Jade.

U dokumentarcu je prikazano kako će se djeca čije su majke pile u trudnoći čitav život mučiti s brojnim razvojnim, intelektualnim i socijalnim poteškoćama. Neki će imati karakteristična obilježja lica zbog čega će im se sindrom alkoholnog poremećaja lako dijagnosticirati no većina će patiti zbog nevidljivog invaliditeta.

Dr. Raja Mukherjee, primarijus u londonskoj sveučilišnoj bolnici koja se specijalizirao za sindrom alkoholnog poremećaja objašnjava kako alkohol utječe na razvoj mozga u svim fazama razvoja

"Zaustavlja normalan razvoj. Neki neuroni umiru, a neki nastaju na pogrešnim jestima tako su pojedina područja mozga posve nefunkcionalna", objašnjava dr. Muherjee.

Profesor Al Aynsley-Graham dodaje kako postoje velike razlike među ženama te su zato neka djeca više pogođena alkoholom od drugih.

ITV|Magazin.hr