Oboljenja slična gripi prijavilo sedam od deset županija

zdravlje, KBC Mostar, gripa, zdravlje, prehlada, gripa, gripa, Nova gripa, alergij, Simptomi alergije, alergija, proljetna alergija, Nova gripa, gripa, viroza, gripa, Gripa H3N8, Nova gripa, svinjska gripa, ptičja gripa

...na isto razdoblje prošle sezone gripa (sezona 2014./2015).", kazala je za Večernjak dr. Mirsada Mulaomerović iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Oboljenja slična gripi Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavilo je sedam od deset županija u Federaciji BiH. Prema riječima dr. Mulaomerović, obolijevaju svi, a češće djeca školske dobi i ona još mlađa.

"Registrira se nešto veći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija (viroze, upale grla, bronhitis). Slična situacija je i u Europi. Aktivnost gripe u europskoj regiji SZO je na niskoj razini u većini zemalja koje prijavljuju gripu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Europskom centru za zarazne bolesti", naglasila je dr. Mulaomerović. Prema njezinim riječima, u uzorcima poslanim u laboratorij identificirani virusi gripe odgovaraju virusima gripe koji se nalaze u kompoziciji cjepiva protiv gripe, koja je preporučena za ovu sezonu.

U sjevernoj polutci, zima je vrijeme za gripu, ali točno vrijeme i trajanje sezone gripe varira. Nekada započne u listopadu, nekada kasnije, ali najveća aktivnost se registrira u razdoblju prosinac - veljača, a sezona gripe može potrajati i do svibnja, naglasila je dr. Mulaomerović. S obzirom da su temperature ove godine bile neuobičajeno visoke za ovo doba godine, i sezona gripe očekuje se kasnije.

Večernji list