Obilježavanje Dana multiple skleroze 'Da li za liječenje treba jackpot?'

Obilježavanje Dana multiple skleroze 'Da li za liječenje treba jackpot?'
Svjetski dan oboljelih od multipla skleroze isti dan obilježit će sve članice Saveza i to Udruženje oboljelih od multipla skleroze Srednjebosanske županije u Travniku, kao i Udruženje oboljelih od multipla skleroze Tuzlanske županije u Tuzli.

Cilj Svjetskog dana multipla skleroze je povezivanje i učestvovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima, kako bi se podigla svijest o multipla sklerozi kao globalnom problemu.
BiH u visokoj zoni rizika oboljevanja od multipla skleroze

Multipla skleroza je bolest od koje u svijetu oboljeva sve više ljudi, posebno mladih od 25 do 40 godina, a u Tuzlanskom kantonu od nje boluje više od 300 osoba. Uz sve napretke u medicini veoma ju je teško dijagnosticirati.

Doktori s Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla upozorili su da je BiH u zoni visokog rizika oboljevanja od ove bolesti.

Mersudin Muminović koji se već pet godina nosi s ovom bolešću kaže da je sve simptome kao što su duple slike i otežano hodanje pripisivao učenju i naporu. Kao veoma aktivan plesač i student dva fakulteta nije mogao ni zamisliti da boluje od multipla skleroze. Ipak, uspio je završiti fakultet medicinske radiologije, osnovao udruženje oboljelih i prihvatio novi način života.

"Kada mi je konačno bolest dijagnosticirana ja sam nastavio normalan život. Nastavio sam studirati i boriti se. Završio sam fakultet Medicinske radiologije i sada sam u potrazi za poslom. Kada me neko pita kako sam uspio završiti fakultet, ja sam to učinio bez ikakvih problema. Jednostavno sam se pomirio sa činjenicom da sam obolio i nastavio živjeti punim plućima. I svima kažem da zbog oboljenja niko ne treba napustiti svoje snove", kaže Muminović.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla Dževdet Smajlović istaknuo je da je multipla skleroza bolest sa hiljadu lica.

"Tačan uzrok nastanka multipla skleroze se ne zna ni dan danas. U svijetu je od ove bolesti oboljelo više od dva i po miliona stanovnika, a dijagnoza nije nimalo jednostavna", istakao je dr. Smajlović.

(fena)