Novost na tržištu: Crni češnjak

Crni češnjak, ljekovito bilje, Štiti od Alzheimerove bolesti
Češnjak se već stoljećima upotrebljava u kulinarske, ali i medicinske svrhe. Češnjak je popularan začin u cijelom svijetu, a što se tiče češnjaka u obliku dodatka prehrani, možemo reći da je i njegova popularnost sve raširenija i neprestano raste

Štiti od Alzheimerove bolesti
Međutim, osim klasičnog svježeg bijelog češnjaka, relativna novost na tržištu je crni češnjak kojeg možemo naći kako svježeg za pripremu jela, tako i u obliku dodatka prehrani. Poznato je kako je češnjak izvor specifičnih sumpornih spojeva koji su odgovorni za jedinstvenu aromu, okus i potencijalno povoljno djelovanje na zdravlje. Crni češnjak (aged garlic) dobiva se stajanjem svježeg češnjaka u posebnim uvjetima dulje vremensko razdoblje koje iznosi do najviše 20 mjeseci. Tijekom vremena sastojci intenzivnog mirisa u češnjaku se mijenjaju uslijed enzimskih i drugih prirodnih kemijskih reakcija, gube svoj miris, no ne gube na kvaliteti.

Ključna komponenta crnog češnjaka je s-alilcistein (SAC). Mnoga istraživanja govore u prilog kako SAC može inhibirati oksidativna oštećenja u organizmu koja se povezuju sa starenjem i mnogim različitim bolestima. Mnogo se istražuje na životinjskim modelima poglavito po pitanju utjecaja na zdravlje mozga. Na eksperimentalnim modelima dokazan je njegov zaštitni učinak kod Alzheimerove bolesti, oštećenja mozga uslijed ishemijskog moždanog udara, kod Huntingtonove bolesti i Parkinsove bolesti.

Snažni antioksidativni spojevi
Što se tiče istraživanja na ljudima, najviše se proučavao utjecaj crnog češnjaka na zdravlje srca i krvnih žila. Istraživanje objavljeno 2004. godine u časopisu Life Sciences pokazalo je kako ispitanici koji su tijekom 6 mjeseci unosili ekstrakt crnog češnjaka u količini od 1ml/kg odnosno količini koju sadrži 10 režnjeva češnjaka dnevno, imali su niži udio toksičnog proizvoda oksidacije u krvi koji se povezuje s aterosklerozom.

Dobri rezultati dobiveni su i kod osoba oboljelih od anemije srpastih stanica, kao i kod pušača koji su posebno izloženi štetnim slobodnim radikalima. Potrebno je pričekati još dokaza u vidu kliničkih istraživanja koja će potvrditi djelotvornost crnog češnjaka u smanjenju rizika od mnogih bolesti. Za sada crni češnjak zvuči kao idealan antioksidans za kojeg se pokazalo da je snažan međutim, manje toksičan u usporedbi s nekim drugim poznatim antioksidansima.

Upotreba u kulinarstvu
Crni češnjak je svojim kvalitetama brzo osvojio vrhunske kuhare i gastronome diljem svijeta. Njegove arome opisuju se kao slojevite arome koje se zadržavaju na nepcu. Okus crnog češnjaka podsjeća na balzamički ocat i soja sos, ali bez intenzivne kiselosti octa ili slanoće soja sosa. Sadrži note crne karamele, čokolade, malo gorčine, malo slatkoće, umami kao i specifične arome koje se dobiju enzimskom razgradnjom i Maillardovim reakcijama kojima šećeri dobivaju tamne boje. Crni češnjak se može upotrebljavati u svim jelima u koja se dodaje svježi češnjak, no s obzirom da je blažeg slatkastog okusa popis jela u kojima se upotrebljava još je i duži. Dakle može se dodavati u sva mesna, povrtna i riblja jela, a zbog karamelaste arome čak i u kolače.

Crni češnjak iz kućne radinosti
Crni češnjak možeš napraviti kod kuće međutim, iziskuje puno vremena, ali i potrošene električne energije. Češnjak je potrebno držati čak 40 dana na temperaturi od 60 stupnjeva što teoretski možete postići u pećnici, dehidratoru ili uređaju za kuhanje riže, međutim, važno je pogoditi i stupanj vlažnosti kako bi konačan proizvod bio odgovarajućeg okusa. Stoga, najbolje ga je kupiti gotovog, a potražiti ga možeš primjerice na sajmovima zdrave hrane jer su ga počeli proizvoditi i domaći OPG-ovi.