Novogodišnji detoks: Očistite tijelo od toksina u pet dana

jabučni ocat, Polenski osip, tretman ekcema, reduciranje kolesterola, krvožilni sustav, pojačava osjećaj sitosti, beta-karoten, jabučna i octena kiselina, detoksikacija, novogodišnje čišćenje, jabučni ocat, kosa, jabučni ocat, zdravlje, jabučni ocat, zdravlje,  prirodni napitak, osvježava organizam, važni minerali, metabolizam, jabučni ocat, štiti od kardiovaskularnih bolesti, nezdrave bakterije, upala grla, mjerenje šećera u krvi, jabučni ocat, ocat, jabukov ocat, bijeli ocat, masne mrlje, omekšivač., pranje rublja, post, detoksikacija, detoksikaciji tijela, istine, jabučni ocat, internet kupovina, jabukov ocat, zdravlje

Osim za olakšavanje rada probave i smanjivanje ‘štete' prouzročene pojačanim unosom slatke i masne hrane tijekom blagdana, detoksikaciju organizma idealno je provesti i ako uočimo naznake preopterećenosti kao što su prhut, lomljiva kosa, suha i ispucana koža, masna koža i akne, suha usta i usne te krhki i oštećeni nokti, ali i promjena mirisa kože (miris na kiselo) te kronični umor, kaže nutricionistica Olja Martinić i autorica portala najbolja.net.

Naš stil života, dodaje Martinić, svojevrsni je doprinos svakodnevnom radu organizma. Ako je naša prehrana uravnotežena te ako tijelu osiguravamo dovoljno tekućine, možemo očekivati kako će se iz organizma osloboditi neželjeni toksini. Među najpoznatijim metodama za smanjenje štetnih tvari u organizmu je svakako pijenje čaja i biljnih pripravaka, ali i vode koja tijelo pročišćava izvana i iznutra. Na svakodnevnoj bazi dovoljne količine vode, nezaslađenih čajeva i sokova osiguravaju optimalan unos minerala, vitamina i vode koji doslovno ispiru otrove iz tijela. Kako biste potaknuli samočišćenje organizma, pomoć potražite u čajevima poput kamilice koja ima snažno protuupalno djelovanje ili zelenom čaju koji potiče regeneraciju crijevne flore.

- Tijelo se samo, sustavno i neprekidno oslobađa od toksina, i to plućima, bubrezima, kožom, kroz probavni sustav te jetra. No te procese samočišćenja mogu poremetiti i onemogućiti visoka razina mentalnog i fizičkog stresa, pretjeran unos masne i izrazito slane hrane, suhomesnatih proizvoda te hrane bogate rafiniranim šećerom. Proces samodetoksikacije slabi i ako u svakodnevnoj prehrani rabimo namirnice s visokim udjelom proteina te ako ne pazimo na unos biljnih vlakana koji potiču rad probave - napominje nutricionistica. Dodatno šteti i prekomjeran unos alkohola, ali i premali unos vode i tekućine, upozorava Martinić.

Ako odlučite organizam "rasteretiti" detoksikacijskim režimom, pripazite da ne primjenjujete režim koji će dodatno oslabiti imunološki sustav, kaže te nastavlja:
- Rasterećenje organizma možemo realizirati na dva načina: provedbom višetjednog ili jednokratnog rasterećenja. Višetjedni, sustavni i uravnoteženi prehrambeni plan može trajati od četiri do šest, a svaki tjedan ima svoju posebnost. Kod jednokratnog programa biraju se dva dana u tjednu tijekom kojih se unose primjereni čajevi, voćni sokovi i povrće uz minimalan unos ili izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla. Bez obzira na to na koji se tip režima odlučite, ne preporučuje se da ga provodite na svoju ruku te bez savjetovanja s liječnikom. To se osobito odnosi na trudnice i ljude koji provode određene farmakološke terapije - upozorava nutricionistica Martinić koja nam je otkrila svoj jednostavni režim prehrane za zdrave ljude, a koji je izvanredna podrška organizmu pri zahtjevnom zadatku detoksikacije.

Ako osjetite glavobolju, popijte čaj od kamilice

Uz detoks-programe zna se pojaviti osjećaj umora ili glavobolja. Pomozite si unosom dovoljne količine tekućine, prije svega vode ili čaja od kamilice te stolisnika, toplom kupkom, šetnjom na svježem zraku, umjerenom tjelovježbom te boravkom na suncu, ako ga ima. Moguće je i da tijekom detoksa doživite osjećaj hladnoće - ugrijte se čajevima poput onog od đumbira, cimeta, ružmarina ili koromača.

Ako ste tijekom blagdana pretjerali s alkoholom, osim vode možete piti voćne i povrtne sokove. Jedite više voća poput jabuka koje su pune moćnih antioksidansa i pektina koji pročišćava probavni sustav. Jedna, dvije jabuke na dan su dovoljne. Djelotvoran je i jabučni ocat. U čašu vode dodajte dvije žličice jabučnog octa te zasladite prirodnim sladilima poput meda, stevije ili javorova soka. Napitak će pružiti osjećaj sitosti te potaknuti i pročistiti probavni sustav. Jabučni ocat čisti tijelo razgrađujući suvišne masnoće, a ujedno i neutralizira enzime koji potiču nakupljanje i stvaranje masnoća.

Čajevi za čišćenje: Zeleni, breza i kopriva

Čajevi su odličan dodatak detoks-programima zato što pospješuju izlučivanje toksina, reguliraju probavu, pročišćavaju krv i jetra te sprečavaju nastanak novih masnih stanica.
Zeleni čaj ubrzava topljenje masti, povećava osjećaj sitosti, ubrzava metabolizam i pospješuje rad jetara. Čaj od breze, baš kao i onaj od metvice, djeluje kao diuretik te pročišćava krv. On potiče izlučivanje tekućine iz organizma, a samim time i štetnih tvari. Preporučuje se piti od tri do četiri šalice na dan. Snažno diuretičko djelovanje ima i čaj od koprive koji ubrzava izbacivanje otrova te pročišćava jetra i krv.

Prvi dan

Doručak: Sok od 1 limuna, 1 naranče i 3 dl vode, 3 dvopeka namazana posnim sirom
Užina: 2,5 dl biljnog mlijeka, 3-4 žlice zobenih pahuljica, 4-6 usitnjenih suhih šljiva
Ručak: Zdjelica miješane salate s laganim preljevom od maslinova ulja, limunova soka, soli i prstohvata mješavine dalmatinskih začina
Užina: Čaj od đumbira
Večera: 250-300 g rižota od plodova mora (cjelovita ili divlja riža) i salata od radiča

Drugi dan
Doručak: Kefir, 4 žlice zobenih pahuljica, usitnjene suhe šljive
Užina: Čaj roiboos, kriška raženoga kruha s ribljom paštetom
Ručak: 2-3 dl variva od leće s korjenastim povrćem, 100-150 g purećih prsa s grilla
Užina: Jabuka i mandarina
Večera: Zdjelica salate od ribanoga kupusa koji treba posoliti i ostaviti da odstoji 45 minuta, dobro ocijediti te začiniti maslinovim uljem, crvenom paprikom, sjeckanim peršinom i ribanim korijenom selena

Treći dan
Doručak: Bijela kava i integralni tost
Užina: Banana i naranča
Ručak: Zdjela salate od radiča, ribane mrkve, žlice sjeckanih oraha te preljevom od biljnog vrhnja, ribanog oraščića i korijena peršina
Večera: Integralna tjestenina s tri vrste sira i zelena salata

Četvrti dan
Doručak: Sok od 1 naranče, 1 limuna i 3 dl vode, dvopek s medom
Užina: Soparnik ili beskvasno pecivo s kupusom
Ručak: Bistra juha, teleći odrezak s pirjanim kiselim kupusom i pire-krumpirom
Užina: Jabuka i mandarina
Večera: Salata od radiča, 2 kuhana jaja i ribane korabe s malo soli i maslinova ulja

Peti dan
Doručak: Kefir, 4-6 žlica zobenih pahuljica i 4 nasjeckane suhe šljive
Užina: Banana
Ručak: Zdjelica miješane salate s 4 žlice kuhanoga tamnoga graha s preljevom od maslinova ili bučina ulja s jabučnim octom
Užina: Dvopek i sok od 3 naranče