Nova tehnologija sportske medicine : ACP- terapija plazmom

doktori
Izuzetan je uspjeh ova terapija pokazala kod patoloških stanja, jer je vrijeme oporavka kod pacijenata značajno smanjeno. Već nakon nekoliko dana primjenom "ACP terapije" primjećuje se oporavak pacijenata.

Ova web stranica ima za cilj pružiti Vam informacije o ovoj terapiji.

Područje sportske medicine napreduje brzim tempom i ohrabruje mnoge ljude, od sportski aktivnih do opće populacije, kako bi sudjelovali u djelatnosti aktivnih i zdravih. Međutim, povećanje tjelesne aktivnosti rezultiralo je porastom ozljeda mišićno-koštanog sustava.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je istražila da ozljede mišično-koštanog sustava utječu na ljude diljem svijeta i najčešći je uzrok dugoročne boli i tjelesnog oštećenja. Ozljede mekok tkiva kao što su ligamenti i tetive, predstavljaju 45% ozljeda mišičnog-koštanog sustava. Plazma bogata trombocitima (PRP ili ACP) koristi se u liječenju mnogih mišično-koštanih ozljeda uključujući tetive i zglobove. Obično je potrebno 4 do 6 tretmana (injekcija).

Postupak:

-Pacijentu se u ordinaciji uzima mali uzorak krvi iz vene sa iglom i posebnom konstruiranom špricom.
-Krv se pomoću posebnog sustava za centrifugiranje odjeljuje.
-Prilikom tog procesa iz krvi se izdvajaju koncentrirani eritrociti, plazma sa niskim trombocitima i plazma bogata trombocitima i faktorima rasta koji se ubrizgavaju u povrijeđeno ili oštećenbo tkivo.
-Kompletan proces radi se pod stručnim vodstvom, a cjelokupan proces u pravilu traje manje od 20 minuta.

Indikacije za ACP injekcije su:

-teniski lakat (epikondilitis)
-golferski lakat (medialni epikondilitis)
-skakačko koljeno (patellar tendinosis)
-ahilova tetiva( achilles tendinosis)
-mišići stražnje lože
-osteoarthritis (kuk, koljeno..)

ACP se također primjenjuje (dozira) u:
-tetivu
-mišić lista
-kvadriceps