Nova pravila sunčanja: Okanite se boje, čuvajte zdravlje

sunčanje, sunce, vrućina, koža, sunce, opekline, zaštita, sunčanje, zaštita, more, prirodna krema, zaštita od sunca, sunčanje, krema za sunčanje
Ona nije samo lijep i preplanuo ten koji pokazujemo svijetu nego i najveći organ našeg tijela s važnom funkcijom u očuvanju imuniteta i zdravlja cijelog organizma.

Gruba zadebljanja ružičaste, žućkaste ili smeđe boje nastaju samo usljed izlaganja suncu i smatraju se prekancerogenim promjenama koje u 10 posto slučajeva mogu prijeći u rak kože, objašnjavaju dermatolozi. Zato nema izgovora-okanite se boje, čuvajte zdravlje. Kozmetičke kuće toliko su usavršile tehnologiju proizvodnje da su preparati za sunčanje sada i prijatni i raznovrsni. Otkrivamo vam najnovije i najbolje trikove za zaštitu od sunca.

Mažite se dva sata

Kremu nanesite 30 minuta prije izlaska na sunce, i to u dovoljnoj količini. Procjenjuje se da je prosječnoj odrasloj osobi potrebno oko šest žličica preparata za cijelo tijelo, što je oko 30 ml. Studije, međutim, pokazuju da većina osoba nanosi samo jednu četvrtinu, au najboljem slučaju tri četvrtine preporučene količine. Kremu stavljajte na svaka dva-tri sata i znajte da one ne utječu na smanjenu sintezu vitamina D u koži.

Hlad je pravi neprijatelj

UVA zrake oštećuju imunitet više nego UVB zrake i imaju veliku ulogu u nastajanju pigmentnih fleka na koži i alergija na sunce. Gotovo polovica naše izloženosti UVA zrakama događa se u hladu. Zato je važno uvijek biti namazan. Prozorska stakla u kući i automobilima apsorbiraju UVB zrake, ali propuštaju UVA zrake, pa je važno osigurati štitnike za stakla u automobilima.

Nabacite dobru boju

Napravite piling lica i tijela dva tjedna  pred odmor. Tako ćete otkloniti nagomilane slojeve odumrlih stanica s kože, zbog kojih mogu nastati tamnije fleke. Na ovako pripremljenoj koži boja će se duže zadržati, biće ljepša i ravnomjernija. Sve vrijeme održavajte razinu vlage u koži lica i tijela. Pijte dovoljno tekućine i jedite svježu mrkvu.

Ne pržim se na plaži

Čak i uporaba krema širokog spektra zaštite s najvišim faktorom ne daje slobodu da se na suncu provodi po čitav dan. Zato skratite boravak na plaži. Dovoljno je da se sunčamo od osam do 10 ujutro i od pet poslije podne, pa dok se ne smrkne. Naravno, podrazumijevaju se šešir širokog oboda, sunčane naočale i odjeća koja pokriva veći dio površine tijela i ne prianja uz njega.

Čuvajte kosu

Nakon plivanja u moru, obavezno isperite kosu slatkom vodom. Potom je zaštitite sprejem ili kremom za kosu sa visokim SPF i nosite šešire ili marame. Nemojte češljati kosu dok je mokra. Pošto na moru svakog dana peremo kosu, neka šamponi i balsami budu nježni i hidratantni.

Žena.rs