Nije važno samo što jedete, nego i kad jedete

Znanstvenici Sveučilišta u Murciji u Španjolskoj, bostonske bolnice Brigham and Women's i američkog Sveučilišta Tufts proučavali su 420 pretilih muškaraca i žena koji su živjeli u španjolskom primorskom gradu Murciji. Pratili su ih tijekom 20 tjedana, te im ograničili unos kalorija na nekih 1.400 dnevno, piše u časopisu International Journal of Obesity.

Istraživači su otkrili sljedeće: u prosjeku, oni koji su ručali ranije u danu izgubili su gotovo 10 kg, u usporedbi s onima koji su ručali kasnije i izgubili nešto više od sedam kg - važna razlika od gotovo tri kilograma.

'Ovo je prva dugoročna velika studija koja stvarno pokazuje da vrijeme obroka može predvidjeti kako će netko mršavjeti', rekao je jedan od autora studije dr. Frank Scheer, neuroznanstvenik iz Bostona.

Dr. Allison Aubrey dodaje da su učinci spavanja i biološki satovi odavno poznati faktori koji utječu na težinu.

Zaključak studije je jasan - jesti kasnije doista deblja. Jedete li ranije vidjet ćete razliku u nakupljanju i skidanju suvišnih kilograma.

Posebno je opasno ako vam je najvažniji obrok u danu onaj večernji.

'Studija ističe činjenicu da bismo trebali početi razmišljati ne samo o tome što jedemo, nego i kad jedemo. Koristeći ovaj novi koncept, možemo popraviti postojeće prehrambene navike u borbi protiv pretilosti', istaknuo je Scheer.