Nevjerojatno! Žvakaćom gumom do manje kilograma

žvaka, mršavljenje, kilogrami, žvakaće gume, glavobolje, simptomi, žvakaće gume, nuspojave, žvakaće gume, žvakanje, žvaka, žvaka, žvakaće gume, žvakanje, zdravlje, žvakaće gume, žvaka, žvakanje
Stručnjaci su dokazali kako se osobe koje konzumiraju hranu bogatu proteinima dulje osjećaju sitima nego osobe koje jedu mnogo ugljikohidrata. Razlog tome veže se za peptidni hormon želuca PYY koji se stvara u crijevima i otpušta u krvotok za vrijeme jela. PYY je prozvan hormonom koji drži glad pod kontrolom nakon što je ustanovljeno kako pretile osobe imaju manju koncentraciju PYY-a u krvi nego osobe normalne težine.

Riječ je o peptidnom hormonu sastavljenom od 36 aminokiselina koji se izlučuje postprandijalno, najvećim dijelom u kolonu, proporcionalno količini unesenih kalorija. Bazalne koncentracije PYY-a u plazmi su niske, povećavaju se unosom hrane te ostaju povišene kroz nekoliko sati. Koncentracije natašte su niže u pretilih osoba i negativno koreliraju s indeksom tjelesne mase.

"PYY je hormon koji suspreže apetit, no kada se uzima oralno, uništava se u želucu [želučanom kiselinom]. Onaj dio koji ne bude uništen teško može ući u krvotok kroz crijeva", objasnio je Robert Doyle, kemičar Sveučilišta Sirakuze i voditelj istraživanja provedenog zajedno sa Sveučilištem Murdoch iz Australije.

Njihov je tim ustanovio kako je moguće izbjeći oštećenje hormona želučanom kiselinom ako se ovaj hormon uzme oralno te tako apsorbira u krvotok. Koristili su metodu koju su prethodno razvili za zaštitu inzulina koji se uzima oralno - tada su molekule inzulina povezali s vitaminom B12. "Vitamin B12 možete smatrati oklopljenim vozilom koje štiti spojene molekule kada putuju kroz želudac do tankog crijeva i kolona, gdje se apsorbira u krvotok", objasnio je Doyle.

Sada su dobitnu kombinaciju vitamina B12 i hormona PYY uspjeli "dostaviti" u želudac, a sljedeći je korak napraviti tabletu koja bi predstavljala metodu mršavljenja. Također, udruženi talijanski i australski stručnjaci žele razviti žvakaću gumu kojom bi se ovaj hormon otpuštao i na taj način pomogao u suzbijanju gladi, slično poput kauguma koje koriste osobe koje pokušavaju zauvijek ugasiti cigaretu.

"Ako ćemo biti uspješni, žvakaća guma s PYY-em bila bi prirodan način pomoći mršavljenju. Osobe bi mogle jesti uravnotežene obroke i zatim žvakati žvakaću gumu. Dodatak prehrani s PYY-em bi djelovao tri do četiri sata poslije, smanjujući apetiti kako se bliže sljedećem obroku", završio je voditelj studije Doyle.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Medicinal Chemistry.

K. Horvat

Preuzeto s: Ordinacija.hr