Nekoliko savjeta za trčanje ljeti

tjelovjezba
Kako bi to uspjeli, donosimo vam neke savjete za trčanje ljeti.

Provjerite vrijeme

Da, ljeto obično znači stalne vrućine. No može biti nepredvidljivo i u svakom trenutku može pasti kiša. Zato svakodnevno provjeravajte vremensku prognozu. Ne samo kakvo će biti vrijeme sutra, već i indeks raspoloženja, pritisak, vlagu u zraku i slično. Sve to može utjecati na vaše trčanje. Mnogi ljudi primjerice, ne podnose veliku količinu vlage u zraku. Zato prije rekreacije, provjerite kakvo će biti vrijeme.

Nosite primjerenu odjeću

Nije sva odjeća primjerena za trčanje za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci. Većina sportske odjeće ima zaštitne slojeve koji će vam omogućiti da se manje znojite te neće zadržavati znoj na vašoj koži. Najbolje bi bilo odjenuti sportsku majicu i kratke hlače napravljene od takvog materijala.

Ako trčite u običnoj odjeći, neka bude laganija i svjetlija. Bijele pamučne majice su u tom slučaju najbolji odabir.
I svakako nemojte zaboraviti nanijeti kremu za sunčanje, bez obzira na doba dana tijekom kojeg trčite. Za trčanje je najbolje uzeti vodootpornu kremu za sunčanje. S obzirom na to da je iz godine u godinu indeks UV zračenja sve veći, odaberite i veći zaštitni faktor - 15 ili više.

Također, nemojte zaboraviti na sunčane naočale i kapu. Bilo bi idealno kada bi naočale imale zaštitu od UV zračenja.

Nemojte zaboraviti na hidratizaciju!

Najvažnija stvar koju nikako ne smijete zaboraviti, naročito tijekom ljetnih mjeseci, je hidratizacija. Većina se stručnjaka slaže da biste trebali konzumirati dovoljno vode tijekom trčanja, svakih par kilometara. Sve ovisi o vašem organizmu te dužini i intenzitetu trčanja i tu ne postoje neka strogo određena pravila. Pokušajte konzumirati vodu svako malo jer kada već osjećate da ste žedni, to vam vaš organizam govori da je već pri kraju zaliha.

Svakako izbjegavajte sokove i zaslađene čajeve. Voda je najbolja. Premalo vode nije nikako dobro, kao ni previše. Od prevelikog unosa vam vjerojatno neće biti dobro, a premalim unosom riskirate mogućnost toplinske slabosti.

Prije trčanja popijete oko dvije čaše vode kako bi osigurali dovoljnu hidrataciju, a tako i nećete biti žedni već nakon prva dva kilometra. Ako trčite više od 5 kilometara, obavezno ponesite vodu. Ali ponavljamo, sve ovisi od vašeg organizma i dužine rute, a koliko je vama dovoljno, znat ćete vi sami. U svakom slučaju najbolje bi bilo da ponesite vodu na trčanje - bolje da je imate ako vam zatreba, nego da vam bude loše zbog premalog unosa vode.

Odaberite pravo vrijeme i mjesto

Kod trčanja prvo krenite laganim tempom pa onda postepeno ubrzavajte, bez obzira na to u kakvoj ste kondiciji.

Ako možete, organizirajte si vrijeme trčanja rano ujutro ili kasnije uvečer, kada sunce nije jako. Prije 8 sati ujutro ili poslije 7 uvečer (ili kasnije) je idealno vrijeme za trčanje.

Ako vaša uobičajena ruta za trčanje nema hladovine, promijenite je. Barem tijekom ljetnih mjeseci. Odaberite parkove ili šumu, gdje god ćete moći pronaći hlad. Također, staze za trčanje u blizini vode će vam donijeti malo osvježenja.

Obavijestite svoje ukućane

Kada odlazite na trčanje, naročito ako odlazite na mjesta gdje nema drugih ljudi, prije odlaska obavijestite svoje ukućane kamo odlazite na trčanje. Ako vam bude loše zbog premalog unosa vode ili prejakog sunca, dobro je da znaju gdje ste. Recite im koliko mislite trčati i kada se otprilike vraćate doma. Za ovakve situacije najbolje bi bilo uz sebe uvijek imati mobitel. Bolje se osigurati, nego kasnije žaliti.

womeninadria.com