Nedostatak vitamina B12 mora se liječiti

vitamin B12, vitamini, nedostatak vitamina B, Manjak vitamina B12, simptomi
Potrebno je suplementima liječiti simptome te vratiti razine krvnog seruma na normalu. Tri su opcije nadomještanja vitamina B12 - tabletama, u spreju ili injekcijama.

U nastavku saznajte koje su razlike između oralnog suplementiranja tabletama, sprejem te direktnog ubrizgavanja injekcijom. Saznajte koje su doze i cijene B12.

Vitamin B12 injekcijama

Osobe s nedostatkom vitamina B12 koje primaju injekcije započinju s terapijskom dozom od 100 do 1000 µg svakog ili svakog drugog dana. Nakon tjedna ili dva, frekvencija doze se smanjuje na jednom mjesečno do jednom u tri mjeseca.

Glavna dobrobit injekcije je da se B12 apsorbira direktno kroz krvožilni sustav, ne kroz probavni. Ovo je izrazito dobro za osobe koje imaju probavne probleme, te teško apsorbiraju B12 iz hrane ili drugih oblika nadomjestaka.

Injekcije su namijenjene osobama s izrazitim nedostatkom B12, te je važno da liječnik prati pacijenta tijekom nadomještanja B12 ovim putem.


Moguće nuspojave injekcije su:

bol na mjestu uboda,
blagi proljev,
svrbež ili
osjećaj otekline po cijelom tijelu.
Ako bilo koji od ovih učinaka ustrajati ili pogoršati, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika odmah.

Saznajte Kako prepoznati nedostatak vitamina B12? ili kliknite na Vitamin B12 - kako prepoznati i nadomjestiti nedostatak?

Vitamin B12 u tabletama

Neki ljudi smatraju da je injekcija B12 neugodna i bolna pa preferiraju uzimanje vitamina putem tablete, odnosno kapsule.

Oralni dodatak B12 tabletama počinje jednom kapsulom dnevno, koja sadrži 1000 do 2000 µg. Doza se uzima jedan do dva tjedna. Slijedi doza jedne tablete dnevno od 1000 µg svakodnevno.

Apsorpcija vitamina B12 putem želuca manje je učinkovita nego injekcija zbog čega je često potrebna veća doza oralnim uzimanjem putem tablete.


Cijene tableta i kapsula kreću se između 55 i oko 150 kn, a traju od 50 do 150 dana. Često se B12 suplementira sa cijelim B kompleksom. Prilikom kupovine takvih tableta važno je provjeriti količinu B12 izraženu u µg.

Vitamin B12 u spreju

Preporučena dnevna doza nekih proizvođača je jedno raspršivanje (0,133 ml kapi u spreju), što odgovara 100 µg, dok drugi preporučuju 4 raspršivanja na dan što odgovara 1200 µg. Doza ovisi o količini B12 izmjerenoj u Vašem organizmu.

Cijene sprejeva variraju između 80 i oko 140 kuna, kao i u mililitrima koji variraju između 25 i oko 35 ml. Koliko će sprej trajati ovisi o dozi koja Vam je propisana. U prosjeku je to između 4 i 6 mjeseci.

Općenito, sprejevi su isplativiji od kapsula ili tableta. Također, suplementi u spreju su čišći jer ne sadrže filtere, veziva ili ljepila, koje često nalazimo u tabletama i kapsulama. Sprejevi sadrže samo čiste sastojke. Neki su sprejevi obogaćeni npr. ekstraktom zelenog čaja.

Jednostavni za korištenje, a dnevnu dozu možete uzeti bilo gdje i bilo kada, bez vode. Jednostavni su i za doziranje djeci.


Prije uzimanja suplemenata B12 dobro je obaviti analizu krvi kako biste znali koja Vam je količina suplementa potrebna. Dobro je i korisno posavjetovati se s liječnikom o tome koji oblik B12 ćete uzimati. Za nekoga je bolji i potrebniji B12 u obliku injekcije, dok je sprej povoljniji za druge. Sve ovisi o tome koliko ste deficitarni i kako organizam apsorbira vitamine.