Nećete vjerovati koliko često morate mijenjati kuhinjsku spužvu!

muškarac žena, kućni poslovi, kuhinja, čišćenje, savjeti, spužve, posuđe, zamjena, kuća, čišćenje, partnerica, seksualno zadovoljstvo, brak, istraživanje

jerojatno znate da je kuhinja jedno od najprljavijih mjesta u kućanstvu, a razlog tome je ne samo to što tamo pripremamo hranu, već i zato što se u kuhinji nalazi i kanta za smeće, kao i sudoper, piše ordinacija.vecernji.hr.

Sudoper je glavno mjesto na kojem se bakterije razvijaju zbog ostataka hrane te vlage, a najopasnija stvarčica u kuhinji je upravo spužva kojom peremo suđe. No, jeste li znali da pranjem odnosno čišćenjem spužve samo pogoršavate stvar? Najnovije istraživanje, objavljeno u magazinu Scientific Reports, tvrdi kako su kuhinjske spužve dom za desetke bakterijskih mikroorganizama, prenosi instyle.com.

Čišćenje spužvi ne pomaže

Što je još gore, u studiji je korišten relativno mali broj uzoraka, a uzorci su bili "redovito čišćeni", kako kažu vlasnici. Znanstvenici su utvrdili kako dugoročno gledano, čišćenje spužva nije dovoljna ni efektna metoda smanjenja broja bakterija, a može ih čak i povećati.

Koliko često mijenjati spužvu?

Problem je time veći što spužvu ne koristimo samo za pranje posuđa već i za brisanje kuhinjskih površina te mnogih drugih stvari što je čini idealnim prijenosnikom bakterija po cijeloj kuhinji. Sigurno se pitate i koje je onda rješenje? Znanstvenici kao najbolje savjetuju mijenjanje spužvi svaki tjedan!