Ne treba paničariti, evo što može značiti drhtanje ruku...

ruke, drhtanje ruku
...tremor bi mogao biti prvi znak zastrašujuće Parkinsonove bolesti.

Ali po pisanju njemačkog časopisa za osobe treće životne dobi, Senioren Ratgeberu, mnogo je mogućih uzroka koji utječu na drhtanje ruku. Vjerojatnije je da je tremor uzrokovan metaboličkim poremećajem ili nervozom.

Tremor je nenamjerno, ritmično, izmjenjivo ili oscilatorno pokretanje međusobno nepovezanih skupina mišića. On tipično zahvaća šake, glavu, dijelove lica, glasnice, trup ili noge.

Uobičajeno je da ljudi bilo koje dobi iskuse drhtavicu u nepoznatim situacijama ili za vrijeme velike hladnoće. To je savršeno normalno. Međutim, ako tremor potraje u duljem vremenskom razdoblju potrebno je posjetiti liječnika.

U deset posto starijih od 50 drhtanje je povezano s hipertiroidizmom, odnosno ubrzanim radom štitnjače, bolestima bubrega ili dijabetesom.

Fiziološki tremor je najčešći uzrok drhtavice u inače zdravih osoba. On je uvijek prisutan, no obično uzrokuje toliko sitne pokrete da je uočljiv tek kod uzimanja određenih lijekova ili u određenim okolnostima (npr. kod anksioznosti, stresa, umora, uživanja kofeina, uzimanja nekih vrsta lijekova, manjka vitamina...)

U nekim je slučajevima drhtavica jednostavno povezana sa životnom dobi. U otprilike pet posto starijih od 65 javlja se esencijalni tremor.

Što uzrokuje esencijalni tremor nije poznato, ali ako ograničava raspon pokreta ili utječe na kvalitetu života, postoje lijekovi kojima se može zaustaviti.

hina