Ne potiskujte kihanje! Doktori upozoravaju na brojne komplikacije koje može izazvati taj potez

prehlada
...kazalištu promatrate ozbiljnu monodramu ili držite prezentaciju na poslu, ponekad jednostavno ne želite ispustiti neugodan zvuk pred svima.

I uz to ih počastiti vlastitim bacilima. Bolje spriječiti, nego liječiti, odnosno, bolje zaustaviti kihanje, nego slušati žalopojke ljutitih kolega kojima ste prenijeli svoju prehladu.

No, prije nego idući put odaberete pristojnost prije svega, dobro promislite. Doktori, naime, upozoravaju na veliku opasnost ovakvih radnji, a u prilog ide i priča ovoga 34-godišnjaka.
Nesretnik je primljen u bolnicu toliko oštećenoga grla da je jedva mogao gutati i govoriti. Nakon što je pokušao zaustaviti kihanje pritiskom nosa i zatvaranjem usta, stražnja strana njegova grla je primila udar pristisnutoga zraka, a sve je završilo teškim ozljedama, prenosi Telegraph.

Na pregledu su ustanovili da je oštećeno čitavo unutarnje područje od grla do rebara. Uz čudne, krckave zvukove koji su dopirali iz muškarčeva grla, doktori su ustanovili i oštećenja nastala pritisnutim zrakom koji je iz pluća probio u duboko tkivo i prsne mišiće kada nije mogao izaći van.

Specijalist za uho, grlo i nos u bolnici u Leicesteru, koji je liječio nesretnog pacijenta, upozorava i na brojne druge komplikacije koje mogu nastati pritiskom jakog kihanja. Prevelika količina zraka u najgorem bi slučaju mogla čak izazvati i moždani udar.

"Preskakanje kihanja na način da se blokiraju nosnice je opasan manevar kojega bi trebalo izbjegavati", izričito zabranjuje Dr. Wanding Yang.
"Može dovesti do mnogobrojnih komplikacija, zrak može zaglaviti među plućnim krilima, može doći do oštećenja bubnjića, čak i do puknuća moždane aneurizme", dodaje Yang.

Doktor je ovaj slučaj usporedio s Boerhaaveovim sindromom u kojemu se jednjak, usred suzbijanja povraćanja, oštećuje.

Za kraj, ne zaboravite koliko je poriv za kihanjem moćan. Znanstvenici kažu kako može postići brzinu od preko 300 km/h. Ovo nije prvi takav slučaj; i prije su ljudi završavali u bolnicama uslijed susprezanja kihanja, ali tada se radilo o puknutim bubnjićima, oštećenim očnim žilama, istegnutim mišićima, pa čak i puknutim rebrima.

A što je bilo s nesretnim 34-godišnjakom? Nakon sedam dana otpušten je iz bolnice uz izričitu uputu da više nikada ne izbjegava kihnuti u javnosti.