Ne čekajte da se bolest hemoroida razvije do najtežeg stadija

Odavno su napuštene klasične operativne metode „rezanja hemoroida", podvezivanje gumicama, spaljivanje, elektrohirurške metode.

Uvedena je nova, minimalno invazivna metoda uspješnog liječenja hemoroida, zasnovana na primjeni ultrazvuka u medicini.

Kirurško liječenje hemoroida IV a i b stadija postavlja kompleksan problem i izazov za najboljeg stručnjaka, jer treba riješiti oštećenu anatomiju, uspostaviti poremećenu funkciju čmara i narušeni psihosomatski sklop takvog, prethodno napaćenog bolesnika. Ono zahtijeva visoku stručnost i kreativnost kirurga.

Zarastanje rana

Liječenje hemoroida IVa stadija

Unutrašnji hemoroidi kirurški se riješe kako se to radi u III stadiju. Nakon toga izvrši se redukcija s poštednim odstranjenjem vanjskih hemoroida i nekrotičnih rascjepa duž analnog kanala i unutrašnjih hemoroida. Nastali defekti analnog kanala prekriju se mobiliziranom kožom vanjskih hemoroida ili perianalnom kožom s ciljem očuvanja mišica stezača čmara.

Hemoroidalni prolaps kirurški se odstrani poštednom ekscizijom s ciljem da se sačuva zona detekcije stolice i vjetrova radi očuvanja funkcije kontinencije. Kako se operacija radi i u zoni analnog kanala, postoji potreba za spinalnom, rijetko i općom anestezijom. Postoperativni bolovi kupiraju se analgeticima. Radi se po principu dvodnevne kirurgije. Oporavak i bolovanje u prosjeku traju oko 3-4 tjedna, koliko je potrebno za zarastanje rane. Uspjeh liječenja je više od 97 posto.

Operaciju ne prate poremećaji u voljnoj kontroli stolice. Praktički nema recidiva (ponovnog javljanja). Pacijenti se nakon operacije, s obzirom na prethodne tegobe s kojima su dugo patili, osjećaju preporođenim. Veoma brzo se vraćaju normalnim životnim i radnim aktivnostima. Benefit koji daje ova metoda u odnosu na klasične je neuporediv.

Posebno naglašavam lakoću i uspjeh te jednostavnost rješavanja hemoroida do III stadija. Uznapredovaliji stadiji bolesti prate brojne komplikacije čija je operacija izuzetno komplicirana. Stoga je nedopustivo čekati i liječiti hemoroide „mastima i čepićima", što uvodi bolest u stadij teško rješivih komplikacija.

Pucanje kanala

Liječenje hemoroida IVb stadija (stadija fibroze)

U našoj patologiji najveći broj oboljelih dolazi u IVb stadiju, u stadiju fibroze. U tom stadiju vanjski i unutrašnji hemoroidi su prekriveni čvrstim ožiljcima koji zahvataju čmarni kanal i mišiće stezače čmara dovodeći do njegovog progresivnog sužavanja. Posljedica je „pucanje analnog kanala" pri svakoj evakuaciji stolice.

Bolovi koji se pritom jave postaju sve intenzivniji, na kraju stalni i nesnosni, onemogućavajući funkcioniranje oboljelog. Bolesnik navodi da je „imao hemoroide koji su se izgubili posljednjih nekoliko godina". Čak mu i „stručnjak" nije našao „hemoroide", ili ih je oglasio II stadijem s preporukom da ih „svako ima" i „ne treba ih operirati".

Veliki broj bolesnika dođe u stadiju inanicije iz bolnica u kojim se dugotrajno i bezuspješno liječe, najčešće zbog proljeva, a da nije obavljen digitorektalni pregled. Važno je napomenuti da je ovo stadij prekanceroze za koji treba biti odgovoran onaj ko je bolesnika uveo u njega te zaista nema opravdanja da se bolesnik izloži tolikom riziku.

Nedopustivo je da se u 21. stoljeću najveći broj bolesnika nalazi u najzapuštenijem stanju! Gdje je edukacija? Gdje je struka? Na to se mora dati odgovor.

Bolničko liječenje i oporavak

Kirurško liječenje IVb stadija bolesti je izuzetno kompleksan problem. THD (HAL RAR) s laserskom hemoroidoplazijom unutrašnjih hemorida je obvezan. Ovaj stadij prate prolapsi debelog crijeva čije rješavanje kroz čmar zahtijeva najvišu superspecijalnost, a koja se radi uz navedenu operaciju specijalnim postupkom - recto sacrofixatio kroz čmar. Operacija, nadalje, traži minuciozno odstranjivanje ožiljka koji zahvata kožu i mišiće analnog kanala i hemoroida s kompleksnom anokutanoplastikom radi prekrivanja i očuvanja mišića stezača čmara, a time i njegove funkcije, što je poseban izazov za stručnjaka.

Operacija zahtijeva anesteziju i bolničko liječenje u trajanju oko tri dana. S obzirom na to da se radi na čmarnom kanalu, operaciju prate bolovi koji se kupiraju lijekovima. Bolovanje traje tri do četiri tjedna. Nakon toga bolesnik se osjeća preporođenim.

Stručnost i oprema

Minimalno invazivne metode THD predstavljaju metode izbora u liječenju hemoroidalne bolesti. Metoda DG HAL dovodi do sigurnog izlječenja hemoroida ranog stadija, time i prevencije i napredovanja ove bolesti u stadij komplikacija. Treći stadij sigurno rješava metoda DG HAL - RAR. Četvrti stadij zahtijeva visokosofisticirane kirurške postupke, veliku stručnost, posebnu opremu te veća izdavanja i ogromne napore bolesnika, njegove porodice i zajednice.

Pacijenti se nakon operacije, s obzirom na prethodne tegobe s kojima su dugo patili, osjećaju preporođeno

28.03.2019 u 09:01