Ne bacajte ljusku od češnjaka - koristit će vam za puno toga

Ljuska češnjaka obiluje posebnim antioksidansima koji djeluju antikancerogeno te odlično na jačanje imuniteta. Prava je šteta baciti je, ističu stručnjaci, i treba je iskoristiti za mnoga jela

ećina nas bacit će oguljenu ljusku od češnjaka, ne razmišljajući da ona zapravo može biti korisna. No, može i to za juhu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za juhu i skuhajte. Izvadite je tijekom cijeđenja. Ako se bojite prejakog okusa, dodajte samo žličicu do dvije ljuski, a ako volite jak okus češnjaka možete odmah staviti i cijelu šaku, piše 24sata.hr.

Juhu možete skuhati i samo od ljuske češnjaka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne kuhati. Ovaj temeljac možete koristiti kao zasebnu juhu, a možete ga sačuvati i koristiti za kuhanje riže ili dodati umacima. Svoje ljuske od češnjaka nakon njegova čišćenja zato nemojte baciti već je spremite u vrećicu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi. Ljuska češnjaka obiluje fenilpropanoidima koji su krcati antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da koža ima više vrijednih tvari od samog luka. Bogata je i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni tlak i sprečavaju nakupljanja na arterijama. Sadrži i puno vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje kolesterola te nekih tipova karcinoma. Prilikom korištenja ljuske češnjaka pazite da ona bude organska jer ćete u protivnom unositi pesticide u prehranu.

Još ideja za korištenje ljuske od češnjaka:

- Spremite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, grah, povrtne i mesne juhe. - Iskoristite za kompost. - Ljuska češnjaka puna je fenilpropanoida koji su krcati antioksidansima i zato ju je dobro jesti. Dodajte cijele češnjeve tijekom kuhanja i pojedite ih, sugeriraju stručnjaci. Možete ih peći s krumpirima i mesom ili dodati u variva poput graha. - Za čaj - stavite ljuske češnjaka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta. - Ispecite češnjak u ljusci i dodajte jelima. Cijele glavice češnjaka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stupnjeva. Tako ispečenog možete čuvati u frižideru do tjedan dana ili u zamrzivaču do šest tjedana.

 

07.10.2017 u 16:28