'Nanogranatama' protiv tumora

mozak
Znanstvenici su stvorili mikroskopske 'granate' koje mogu ciljano u tumorima otpuštati lijek uništavaju?i maligne tvorbe, prenosi BBC.

Znanstvenici su iskoristili liposome, malene mjehuriće masti koji služe kao transportni sustav u organizmu, za transport toksičnih lijekova do tumora i oslobađanje tih lijekova kada poraste temperatura u tumorima. Mehanizam djelovanja 'granata' osigurava da nema nuspojava agresivnih lijekova jer lijek cilja jedino tumor. Stručnjaci kažu da je takva tehnologija, koja je bila učinkovita u pokusima na životinjama, bila do sada neostvareni san nanomedicine. Znanstvenici nastoje iskoristiti transportne sposobnosti tih masnih kuglica tako što ih navode da prenose toksične lijekove do tumora.

"Problem je kako osigurati otpuštanje lijeka kad dođu do cilja", kaže profesor Kostas Kostarelos sa Sveučilišta Manchester. Laboratorij za nanomedicinu u Manchesteru stvorio je liposome koji su nepropusni pri normalnoj temperaturi tijela no kad se ona poveća na 42 stupnja Celzija počinju propuštati.

"Izazov je stvoriti liposome koji su vrlo stabilni na 37 stupnjeva Celzija i ne otpuštaju nikakve molekule lijeka ali ih mogu naglo otpustiti kad temperatura poraste na 42 stupnja", kaže Kostarelos. On kaže kako bi se toplim oblogama mogao zagrijavati tumor na površini tijela poput raka kože, vrata ili glave. Sondama se mogu zagrijavati tumori u tijelu a razmatra se i mogućnost korištenja ultrazvuka za zagrijavanje tumora.

U pokusima na miševima s rakom kože melanomom zabilježeno je značajno oslobađanje lijeka u tumorima uz pomoć tih toplinskih granata i liječenje je dovelo do umjerenog produljavanja preživljavanja kod životinja. Slične tehnike ispituju se sada i na ljudima.