Namirnice s 'negativnim' kalorijama koje trebaju biti dio vaše ishrane

voće i povrće

Radi se o namirnicama koje su bogate vodom, vitaminima, mineralima i vlaknima.

Jabuke su prve na listi namirnica koje čine skupinu onih s negativnim kalorijama. Kada osjetite glad, pojedite jednu jabuku jer ćete dobiti dovoljnu količinu hranjivih tvari, a vlakna će vas osloboditi od konstipacije. Jabuka srednje veličine sadrži samo 95 posto kalorija te će vas zasititi na dulji period. Zbog visoke razine pektina, jabuke unaprjeđuju proces mršavljenja.

Brokule su bogate antioksidantima i vlaknima te pripadaju skupini superhrane za one koji su na dijeti. Također, sadrže vodu i jako malo masti. Jedna šolja brokula sadrži svega 31 kaloriju, ali ipak daju osjećaj sitosti te vas drže podalje od brze hrane.

Mrkva je izuzetno bogata vitaminima i mineralima, a u 100 grama mrkve ima samo 41 kalorija. Sok od mrkve možete piti svakodnevno ili je miješati s drugom hranom s niskom količinom kalorija. Mrkvu možete jesti sirovu ili je skuhati.

Lubenica je poznata po visokojh količini vode, što je čini superhranom. Ona čini čuda u procesu mršavljenja, ukusna je, sočna i osvježavajuća. U 100 grama lubenice ima oko 30 kalorija pa se može jesti bilo kada. Konzumiranjem lubenice se unaprjeđuje proces mršavljenja, ali i osjetljivost na inzulin. Također, snižava se krvni tlak.

Tikvice se također preporučuju onima koji žele izgubiti višak kilograma. Uopće ne sadrže masti, bogate su kalijem i vodom te fitonutrijentima koji pomažu u reguliranju probavnog trakta. Sadrže i pektinska vlakna koja štite od dijabetesa.

Grejpfrut je poznat po jako niskoj količini kalorija te mnogo vitamina C. Poboljšava imunitet i odličan je za one koji su na dijeti.

Celer je lider u kategoriji hrane s negativnim kalorijama. Količina od 100 grama sadrži svega 16 kalorija, bogat je vitaminima i mineralima, kao i vodom. Također, hidratizira tijelo te je bogat vlaknima, a kada ga pojedete osjećate se dulje sitim.

Rajčica je sočan i bogat izvor vlakana te smanjuje razinu kolesterola, a time pomaže i u mršavljenju. Osim toga, smanjuje zadržavanje vode u organizmu i sadrži leptin koji regulira apetit te ubrzava metabolizam.

Zelena salata je odlična za jelo, sadrži svega 6 kalorija u količini od 100 grama. Bogata je vlaknima, vitaminom B i folnom kiselinom te pomaže pri mršavljenju. Možete je kombinirati s mrkvom i brokulama.

Krastavci sadrže elektrolite, vitamine i minerale te su sjajni za hidrataciju. Ovo povrće je posebno korisno ljeti jer rashlađuje.

vecernji.ba