Namirnice koje svi imamo i često jedemo, a ni ne slutimo da izazivaju rak

neumjerenost u hrani i picu

... proizvode i brzu hranu. Neke od ovih namirnica se vjerojatno vrlo često nalaze na vašem tanjuru, iako su vrlo kancoregene. 

Mesne prerađevine

Meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži kemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Većina ovih vrsta mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum - nitrit, koji se koristi da bi pakirano meso dobilo jarko crvenu boju te kako bi izgledalo svježe. Istraživanje koje je 2005. godine proveo Havajski fakultet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i do 67%.

Nakon detaljnog pregleda više od 7 000 istraživanja, koje pokrivaju veze između prehrane i raka, Svjetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebali prestati kupovati i konzumirati mesne prerađevine do kraja života. Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, hrenovke, zapakiranu šunku, parizere, salame te sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka, piše Minimagazin.info.

Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i umjetnih sastojaka te nemaju hranjivu vrijednost. Jedno gazirano piće sadrži oko sedamdeset grama šećera. Prema istraživanjima, najpopularnija gazirana pića, 'dijetalna' i obična, imaju isti uticaj na zubnu caklinu kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osjetljivosti zuba i pojave karijesa unatoč dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je provelo svečulište u Minnesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića tjedno skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka gušterače.

Istraživanja također povezuju 4-MEI, kemijski sastojak 'zadužen' za boju, s rakom. Pored toga, mnogobrojna istraživanja gazirana pića povezuju s pretilnošću.

Čips

Pun je trans-masti, ugljikohidrata, pojačivača okusa, boja i konzervansa. Sve navedeno može uzrokovati začepljenje krvnih žila. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično stvara kancerogene supstance kao što je akrilamid, koji se, također, nalazi i u cigaretama. Profesor Dale Hattis, s američkog sveučilišta Clark tvrdo da akrilamid izaziva nekoliko stotina tisuća slučajeva raka godišnje.

Kokice za mikrovalnu

Prema istraživanja američkog sveučilišta UCLA, kemijski sastojci koji se nalaze u unutrašnjem djelu pakiranja, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA), dio su spojeva koji se mogu povezati s neplodnošću kod ljudi. Tijekom istraživanja, utvrđeno je da te kemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i gušterače. Prilikom spremanja u mikrovalnoj pećnici, kemikalije isparavaju i uvlače se u unutrašnjost kokica. Većina proizvođača je obećala da će izbaciti PFOA do 2015. godine.

'Obične' jabuke

Prema istraživanju američke Radne grupe za životnu sredinu, namirnice koje u prosjeku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98%. Ostale namirnice s visokom razinom pesticida uključuju grožđe, jagode, krumpir i narandže. Osim što su otrovni za ljude, pesticidi mogu povećati rizik od nekih vrsta raka, a neka istraživanja pokazuju da izloženost majki može da povećati rizik od smanjenja koeficijenta inteligencije (IQ) i hiperkinetskog poremećaja kod djece.

Rajčice u konzervi

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A (BPA), kemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima crijeva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu-A je veoma raširena u cijelom svijetu. Iako nisu sve konzervirane namirnice zabrinjavajuće, konzervirana rajčica je posebno opasna, jer se zbog njezine visoke kiselosti BPA zadržava. Jedna litra konzervirane rajčice obično sadrži oko 50 mcg bisfenola-A, a to je dovoljno visoka razina da utječe na odrasle, a posebno na djecu.

Izvor: minimagazin.info