Najzdraviji plodovi jeseni

jesen, zdravlje, plastične vrećice, povrće, vijek trajanja, djeca, povrće, učenje, voće, povrće, hladnjak, hormon ethrel, voće i povrće, izbjeljivanje, zubi, voće i povrće, voće, voće i povrće, Svježe voće, pesticidi, voće i povrće, hidratizacija, voda, voće i povrće, zimnica, kvaliteta voća i povrća, c vitamin, spravljanje zimnice, kancerogene tvari, teški metali, zagađenost, voće i povrće, povrće, ishrana, način ishrane, pravilna ishrana, dijeta, namirnice, svaki dan, pesticidi, voće i povrće, pranje, sezonske namirnice, nesezonska hrana, osobe s invaliditetom, farmeri, voće, povrće, životni vijek, istraživanje, voće i povrće, pranje, voće i povrće, pranje, zdravlje, voće i povrće, svježina
S obzirom da se naše tijelo priprema za hladnije dane, plodovi jeseni će nam pomoći da ostanemo zdravi tijekom zimskih mjeseci. Već smo dosta pisali o koristima koje imamo od boja određenog voća i povrća, a jesen je prepuna upravo toga – raznobojnih plodova.
Izdvojili smo za vas nekoliko osobito ukusnih i kvalitetnih jesenskih plodova:

Jabuka
Zdrav je izvor vitamina C i vlakana. Ovo voće drži vas podalje od liječnika snižavanjem kolesterola, pomažući probavi i detoksikacijom tijela.
Bundeva

Bundeve su bogate beta karotenom koji može smanjiti rizik obolijevanja od određenih vrsta raka i bolesti srca. One također mogu spriječiti neke aspekte starenja. Bundeve imaju malo kalorija, masti i natrija, a bogate su vitaminom C, kalijem i vlakanima. Ukusne sjemenke sadrže mnogo bjelančevina,  magnezija, cinka i željeza, a odličan su izvor esencijalnih masnih kiselina.

Brusnice

Malene, ali moćne, ove jesenske bobice sprečavaju infekcije mokraćnog sustava, smanjuju zubni plak i bubrežni kamenac. Brusnice su izvor vitamina C, vlakana i imaju malo kalorija.
Muškatna tikva
Ovo je jedno od najzdravijih povrća. Kao i druge zimske tikve, muškatna tikva sadrži mnogo vitamina C i beta karotena.

Rajčica


Rajčice su bogate likopenom, koji pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca, te raka dojke, pluća i prostate. Kuhanje pomaže aktivirati likopen, pa umaci od rajčice moge biti osobito korisni. Rajčice također sadrže vitamine A, C, E i kalij.
Paprika
Paprika,  posebno crvena, može pomoći ojačati vaš imunološki sustav. One su odličan izvor vitamina C (imaju tri puta više vitamina C od naranči) i beta karotena.


Tamnozeleno lisnato povrće
Kelj, blitva i drugo tamnozeleno lisnato povrće sadrži lutein, koji pomaže pri zaštiti vašeg vida od makularne degeneracije i katarakte. Kelj je bogat beta karotenom, vitaminima C, E i folnom kiselinom, te kalcijem i magnezijem, važnim za jake kosti. I jedna šalica kuhane blitve sadrži oko trećinu dnevne tjelesne potrebe za magnezijem, koji pomaže očuvati živce i mišićne stanica zdravima.

Nar

Nar je voće izuzetno bogato antioksidansima, kao što su elagična kiselina, koja smanjuje upale, koje mogu biti jedan od čimbenika koji uzrokuje bolesti srca i mnoge vrste raka. Sok od nara sprečava i čak liječi koronarne bolesti srca. Novo istraživanje je pokazalo da sok od nara smanjuje stopu rasta raka prostate. Sok poboljšava protok krvi do srca, ali i do spolnih organa, te tako može poboljšati seksualnu potenciju. Možda se zato smatra da je Afrodita, grčka božica ljubavi, posadila prvo stablo nara na Cipru!

izvor: žena.hr