Najviše otrova u BiH u jabukama i krumpirima

kolač, jabuke, jabuka, zdravlje, otrov, BIH, jabuke, krumpir, jabuke, zdravlje, stvari, jabuka, kolač od jabuka, voće, kuhinja, majka, dijete, priča, dosada, kora, voćka, voćnjaci,  voće naranča, povrće, voće i povrće, sirovo povrće, trikovi, voće, povrće, voće i povrće, pesticidi, kako ukoloniti, mostarski vicevi, vicevi, Popovo polje, jabuke, šteta, cigareta, cigare, jabuke, namirnice, ljepota, konzumirati, jabuka, zdravlje, dijabetičari, dijabetes, jabuka, voće
...u Brčko Distriktu nalazi se i na još nekim vrstama voća i povrća. Stručnjaci ističu da se fungicid posebno može pronaći na krumpiru i jabukama, koje se 20 puta tretiraju ovom supstancom. Nada Zavišić iz Zavoda za voćarstvo u Poljoprivrednom institutu RS-a kazala je da veliki problem predstavlja to što proizvođači na vlastitu odgovornost koriste pesticide koji su u stvari otrovi.

"Nerijetko se događa da ljudi uzmu i miješaju nekoliko vrsta pesticida, prave koktele od njih te time tretiraju voće. To znači da je količina pesticida drastično veća od dopuštene", kazala je Zavišić i dodala da jabuke najviše tretiraju pesticidima, i to između 18 i 25 puta godišnje. "Npr. ako je godina kišna, kao što je bila ova, onda će se prskati pesticidima više puta", objasnila je Zavišić. Mediha Bakalović, pomoćnica Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, navela je da je pojava otrovnih fungicida na voću i povrću sve prisutnija na bh. tržištu. "Svaki dan se otkriva neki proizvod tretiran ovim otrovnim kemikalijama. Najgore je što se ove supstance mogu provjeriti samo u laboratorijima, a do službenih rezultata potrošači konzumiraju takve proizvode prskane prekomjernom količinom pesticida", istaknula je. Zoran Đerić, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, kazao je da je pooštrena kontrola, kako jabuka i krumpira, tako i ostalih vrsta voća i povrća jer se sporni fungicid koristi skoro kod svih vrsta.

"Prije nekoliko godina imali smo slučaj u kojem je razina vrste fungicida kod jabuka povećana oko 200 puta. Jabuke se, npr. oko 20 puta prskaju pesticidima dok ne počne berba tako da je to jedna od vrsta voća koja se najviše tretira pesticidima te je očekivano da se na njima pojavi veća koncentracija pesticida", kazao je Đerić i dodao da je i krumpir sumnjiv jer se u velikoj mjeri tretira upravo kancerogenim fungicidom imazalilom. Naglasio je kako se posebna pozornost posvećuje kontrolama uvoza voća i povrća jer se do sada pokazalo da u tim pošiljkama najčešće bude spornih supstanci. Inače, istraživanje svjetskih stručnjaka pokazalo je da se najviše pesticida nalazi na jabukama, breskvama, špinatu, salati, grahu, jagodama, grožđu i krastavcima. Unos voća i povrća tretiranog pesticidima moguće je smanjiti kupovanjem organski proizvedene hrane. Kako bi se uklonilo štetne pesticide, voće i povrće tretirano kemikalijama treba oprati octom, limunovim sokom i solju. Zapamtite, treba prati i namirnice s nejestivom korom, poput lubenice i dinje.

vecernji list