NAJOPASNIJE ŽIVOTINJE NA SVIJETU: Evo koje će osobe komarci češće gristi

krv, komarci, video, ubod komarca, komarci, razlozi, komarci, tigrasti komarci, ubod komarca, dronovi, komarci, tigrasti komarci
Tu su "titulu" zaradili jer su prenosnici nekih od najsmrtonosnijih bolesti, a u zadnje vrijeme i zika virusa, koji je posijao strah u Južnoj Americi.

Mnogima su samo dosadni nametnici, ali u pojedinim dijelovima svijeta komarci mogu donjeti i smrt. Poznato je kako ove napasti prenose virus sjevernog nila, zika virus kao i malariju.

Nema osobe na ovom svijetu koju, barem jednom u životu, nije ugrizao komarac. Razloga zašto komarci grizu je više. To najviše ima veze sa mikrobima na vašoj koži, koji su odgovorni za miris.

Komarci ne grizu neke ljude više zato što imaju "slatku krv", već zbog jednog od slijedećih razloga:

1. Osobe krvne grupe nula

Ljudi koji imaju krvnu grupu 0 komarcima su prava poslastica. Na uzorku od 64 osoba to su dokazali znanstvenici Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u.

2. Trudnice

Kada su žene trudne njihovo tijelo proizvodi znatno više topline, što posebno privlači komarce. U jednom od brojnih istraživanja o načinu na koji se prenosi malarija, liječnici su otkrili kako trudnice komarce privlače čak dva puta više no žene koje nisu trudne.

3. Alkohol

Znanstvenici su dali 11-torici muškaraca da popiju 3,5 decilitra piva. Samo jedan među njima nije popio niti kap alkohola. Potom su mjerili udio alkohola u znoju i broj ugriza komaraca. Ovo zanimljivo i maleno istraživanje urodilo je zaključkom kako komarci, osim što im se sviđa piti krv, uživaju i u ispijanju alkohola u njoj. Istraživanje je provelo Američko udruženje za kontrolu komaraca.

4. Neugodan miris kože

Znoj i neugodan smrad tijela komarcima je isto što i biku crvena krpa toreadora. Znanstvenici su evidentirali kako pojedina ljudska tijela izlučuju mirise koji komarce privlače, ali i one mirise koji ih odbijaju. Nastojali su izolirati repelente, međutim, za sada još nije poznato koji ih točno tjelesni mirisi odbijaju. Znoj i smrad ih, definitvno, privlače.

5. Kožni mikrobi

Na našoj koži žive bakterije koje emitiraju mirise, koji komarce pozivaju na ugriz ili odbijaju. Nije poznato koje bakterije izlučuju supstance što privlače komarce, međutim, evidentirano je kako su pojedine osobe, koje su imale određene bakterijske alergije, bile odbojne malim krvopijama.

net.hr