Najgori miris znoja: 3 namirnice zbog kojih se 'osjetimo' jače no inače

smrad
NAMIRNICE KOJE POJAČAVAJU MIRIS ZNOJA

1. Kupusnjače
Ova skupina povrća u koju spadaju kupus, kelj, cvjetača, prokulica, brokula, koraba i bijela repa vrlo je zdrava.
No iako ih naše tijelo obožava, kupusnjače mogu biti uzročnici pojačanog neugodnog mirisa znoja. Naime, ovo povrće sadrži veliku količinu sumpora čiji se spojevi tijekom probavljanja hrane razgrađuju u tijelu te ih lučimo preko znoja zbog čega znoj može biti vrlo intenzivnog mirisa.

Trajanje mirisa: Najjači miris osjeća se sat vremena nakon jela, a trebao bi se smanjiti i potpuno nestati oko 6 sati nakon jela.

2. Crveno meso
Crveno meso prepuno je, za organizam prijekopotrebnih, proteina, ali ga tijelo vrlo sporo i teško probavlja. Tijekom probavnog procesa, aminokiseline iz crvenog mesa na stjenkama crijeva ostavljaju svojevrstan talog.

Enzimi u crijevima zaduženi za razgradnju hrane rastvaraju taj talog koji lučimo putem znoja. Znoj u kombinaciji s bakterijama na površini kože dobiva značajno jači miris.

Trajanje mirisa: Miris znoja nakon obroka obogaćenog crvenim mesom bit će najjači oko dva sata nakon jela, a može se zadržati cijeli dan, kod nekih osoba i duže.

3. Plava riba

Plava riba jedna je od najzdravijih namirnica na planetu. Možete je pripremiti na razne načine i svaki od njih je vrlo ukusan.

Ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama, ali i kolinom - vitaminom B8 koji je odgovoran za pojačan miris znoja nakon konzumacije plave ribe. Osim B vitamina tu je i L-carnitine kojeg ima i u mesu i jajima, a koji također pridonosi jačem mirisu znoja.

Trajanje mirisa: Uživate li u ribljem obroku, znajte kako se jak miris znoja može zadržati 24 sata nakon konzumacije.

Isto tako, neugodan i pojačan miris znoja mogu uzrokovati, stres, hormonalne promjene, sintetička odjeća i krivi deodorant, ali i neke od namirnica koje jedemo redovito i koje naše tijelo voli.

zadovoljna.hr