Najčešće greške za vrijeme dijeta

Koliko ste do sada dijeta isprobali, gladovali samo na voću ili povrću ili na premalim porcijama, koje ne bi bile dovoljne ni za jednogodišnje dijete? Ako ste jedna od onih koja je patila i na kraju priznala poraz, to znači da dijeta nije bila primjerena vašim potrebama ili ste pak činili određene greške. Većina žena nije niti svjesna da radi određene greške, a ako pak znaju koje su to greške, misle da one nemaju veliki utjecaj na ishod dijete. Kako ih iznova ne biste ponavljali, mi ćemo vam pomoći otkriti.


Kratkoročni rezultati

Prilikom započinjanja dijete morate misliti na dugoročne promjene životnog stila, koje se odnose i na način prehrane, vježbanja, razmišljanja o hrani. Naime, osobe koje se izgladnjuju kraće vrijeme kako bi smršavile vrlo brzo odustaju od dijeta, jer ne mogu izdržati glad.

Jedino rješenje je da izaberete zdravu dijetu s raznovrsnom i dobro balansiranom prehranom. Većina nutricionista predlaže da žene koje su na dijeti unose između 1300 i 1500 kalorija dnevno i ako ste izabrali dijetu koja primjerice predlaže unos samo 1000 kalorija dnevno, vjerojatno ćete vrlo brzo odustati jer ćete biti gladni.

Prijedlog nutricionista je da unesete u svoj organizam malo više kalorija, što će vam pomoći da dugoročnije održavate dijetu, koja vam može pokazati put u zdravi način života i prehrane.

Dijete poznatih Hollywoodskih zvijezda

Želite li imati figuru Jenifer Aniston i odlučili ste se za upravo za dijetu koju je ona preporučila? Na žalost, moramo vas razočarati da dijete kojih se pridržavaju poznate osobe, vrlo često nisu primjenjive na „duge staze". Naime, one često isključuju ugljikohidrate koje su najzračniji sastojak uravnotežene prehrane, te povećavaju količinu unosa proteina, što može dovesti gubitka kalcija u organizmu.

Nutricionisti tvrde da te dijete ne funkcioniraju dugoročno i nisu ni malo realistične i zdrave. Umjesto toga, odaberite dijetu s malo masnoća koja sadržava i ugljikohidrate i proteine. Jedite voće i povrće, piletinu, ribu, cjelovite žitarice...

Zavaravanje sebe

Možda mislite da se držite dijete do zadnjeg slova, no ako nakon nekog vremena ne počnete gubiti na težini, možda ipak nešto ne činite nešto dobro ili sami sebe zavaravate da jedete zdravo. Većina žena „zaboravlja" na male slatke međuobroke kao što su male čokolade, keksi, grickalice. Ukoliko zaboravljate što stavite u usta tijekom dana, predlažemo da vodite dnevnik jela.

Ne vježbate uopće ili nedovoljno

Mnoge žene odlučuju se na različite dijete i smanje unos kalorija, ali ne čine ništa po pitanju vježbanja. Naime, vježbanje će dati dodatni poticaj vašem organizmu da se oslobodi od viška nakupljenih kilograma. Također, većina žena mislim da je aerobik jednom na tjedan dovoljan za gubitak kilograma, što nije točno. Potrebno je intenzivno vježbati barem tri do četiri puta na tjedan po sat vremena ili barem 30 minuta dnevno.

Omiljena hrana

Obožavate pržene krumpiriće, čokolade, bombone, grickalice? Naravno, to je upravo ono što ne smijete jesti kada ste na dijeti, ali isto tako nikada nećete promijeniti prehrambene navike ako znate da nikad više ne smijete pojesti svoju omiljenu hranu. Dopustite si povremene „izlete" baš u to zabranjeno područje, ali smanjite porcije što je više moguće. Zadovoljite želju za okusom, ne morate s tom hranom napuniti želudac.

Preskakanje obroka

Ako držite određenu dijetu i preskočite obrok, ručak ili večeru i mislite da će to doprinijeti dodatnom gubitku kilograma, varate se. Kada preskočite obrok, pada vam razina šećera u krvi, što će vam povećati želju za slatkim, a što znači da ćete na kraju dana biti očajni od gladi i željet ćete slatki obrok, koji će na kraju biti nezdrav i mastan. Istraživanja su pokazala da žene koje preskaču doručak, pojedu mnogo kaloričnije obroke tijekom dana.

Zdrava hrana nije uvijek niskokalorična hrana

Žene često misle da je sva zdrava hrana niskokalorična, što nije točno. Tako primjerice nerijetko kupuju organske grickalice, misleći pri tome da neće dobiti na težini, što nije točno. Klasične dijete uključuju hranu koja se spravlja s maslinovim uljem, zatim avokado i kikiriki. Naravno, to je zdrava hrana, ali količine njihovog unosa morate strogo kontrolirati. Naime, samo jedna žlica maslinovog ulja sadrži 100 kalorija, avokado sadrži 190 kalorija i oko 20 grama masnoća, dok primjerice šaka kikirikija sadrži 150 kalorija i 13 grama masnoća.
Slična greška je kada jedete pečenu piletinu s kožom, salate prelivene s preljevima, sendviče s majonezom i sl.

Zaboravljena slatka pića

Možda jedete cijeli dan zdrave i niskokalorične obroke, a sve dobro zalijete jednom slatkom colom ili kapučinom? Ako samo popijete taj jedan slatki kapučino, unijet ćete u organizam dodatnih 120 kalorija i osam grama masnoća.
Isto vrijedi za alkoholna pića, gazirane i negazirane sokove. Birajte pića s malo i bez šećera, kod kuće spravljajte prirodne napitke od svježe iscijeđenog voća.
(vam)

izvor:zena.hr